Het Midherfst festival of Maanfeest wordt al zo’n drieduizend jaar door de Chinezen gevierd en stamt uit de Zhou-Dynastie (rond 1000-256 voor Christus). Het wordt jaarlijks gevierd op de vijftiende dag van de achtste maand in de Chinese kalender ter ere van de maan en Chang’e (Taiyin, Xingjun) de maangodin van de onsterfelijkheid. Deze dag valt in onze westerse kalender meestal tussen medio september en begin oktober. Omdat Qigong ook deel uitmaakt van de Chinese cultuur en ook iets met de maan en bepaalde waarden van het maanfeest heeft, leek het me leuk om in deze blog wat aandacht te besteden aan deze bijzondere traditie.
Redenen voor het Maanfeest De maan staat symbool voor harmonie en eenheid. Families en vrienden komen op het Maanfeest samen om naar de maan te kijken, die op haar helderst en rondst zou zijn die dag, wat staat voor harmonieuze verenigingen ofwel familiereünies. Het is ook de beste tijd van het jaar om de rijst en tarwe te oogsten. De meeste Chinezen vieren het feest daarom ook om hun dankbaarheid te tonen voor de oogst aan de maangodin. Er wordt gebeden voor geluk en welvaart en het uitkomen van allerlei daaraan gerelateerde wensen. De oude Chinezen beweerden dat verjonging gerelateerd was aan de maan en het water. Ze verbonden deze gedachte aan menstruatie en noemde dat het maandelijkse water. De Zhuang bevolking beweren dat de maan en de zon een stelletje zijn en de sterren hun kinderen. Als de maan zwanger is zou ze rond worden en na het geven van de geboorte slinken tot een halve maan. Dit maakte het feest vooral populair onder vrouwen om de maan te aanbidden en offeringen te brengen. Het Maanfeest is ook een geschikte gelegenheid om in het huwelijk te reden en voor vrouwen om te bidden voor Chang’e en hun romantische wensen te laten vervullen. In sommige delen van China worden er in die dansfeesten georganiseerd voor jonge mannen en vrouwen om een partner te kunnen vinden in combinatie met diverse rituelen of spelletjes om dit te bevorderen. Mooncakes De meest bekende, vaste traditie van het Maanfeest is toch wel het eten van Yue Bing, ofwel mooncakes (maankoeken of maancake). Deze relatief dure, sjieke pastei-achtige gebakjes kunnen op een honderdtal manieren en smaken worden samengesteld, afhankelijk van de ingrediënten en het bakproces. Ze kenmerken zich door hun typische ronde vorm als symbool van de maan en familiehereniging, maar ook door hun luxe, prachtige individuele verpakkingen, verzameldozen en draagtassen in diverse kleuren, afbeeldingen, karaktertekens en andere versieringen. Aan het eten van maankoeken zit nog een viering en legende verbonden. Tijdens de Yuan-dynastie (1280-1368 na Chr.) was China onderworpen aan de Mongolen. Van hun keizer Djzengis Khan mocht maar één op de tien Chinezen een mes bezitten en mochten er geen geschriften verspreid worden om mogelijk verzet tegen te gaan. Omdat het Maanfeest was wel toegestaan kreeg Liu Bowen, adviseur van de Chinese rebellenleider Zhu Yuanzhang, het idee om maankoeken uit te delen ter ere van het lange leven van de Mongoolse keizer, maar verving de zoete vulling door instructies waarop stond wanneer ze de Mongolen omver zouden gaan werpen. Op de nacht van het Maanfeest werd de Mongoolse heerschappij dan ook met succes omvergeworpen en de nieuwe Ming-Dynastie ingeluid.
Lampionnen Een ander belangrijk kenmerk van het Maanfeest is het gebruik van lantaarns ofwel lampionnen, die men draagt, op gebouwen plaatst of in de lucht laat vliegen. Soms worden er ook raadsels op geschreven die anderen moeten raden. Voor het gebruik bij festivals werden ze vooral gebruikt om vruchtbaarheid te symboliseren, diende als decoratie en speelgoed en later ook als wens voor zonlicht en warmte. Door contact met buurlanden kwam er een grotere diversiteit aan lampionnen en andere gebruiken bij, zoals lampionnen op rivieren laten wegdrijven, om de geesten van verdronken mensen te begeleiden zoals dat ook tijdens het Hellefeest of Geestfestival de maand ervoor wordt gedaan. Maanceremonies Voor de opkomst van de maan wordt er op de binnenplaats een altaartafel met offers voor de maan opgesteld, meestal vruchten en gewassen van het seizoen. Op de altaartafel staat ook een beeld van het Jadekonijn, die de maangodin Chang’e zou vergezellen op de maan. Het Jadekonijn krijgt ook offers, zoals sojabonen en Hanekam bloemen. Thee kopjes werden op de stenen tafels in de tuin geplaatst en er werd thee geschonken wachtend op het moment dat de volle maan in de kopjes werd weerspiegeld. Bij het doen van de maanoffers wordt er wierook gebrand en buigingen gemaakt naar de maan. Na het maanoffer worden er mooncakes gegeten. Cassia wijn is de traditionele drank keuze voor deze gelegenheid vanwege de bloeiperiode van deze plant in deze tijd, maar er worden ook Cassia cakes en snoep gegeten. Als iemand uit de familie afwezig is, laat men iets voor hem over als teken van het verlangen naar hereniging. Vroeger werden er bijzondere keizerlijke gerechten geserveerd, zoals de negen verenigde lotus wortels, die staan voor vrede en watermeloen in de vorm van lotusbladen gesneden, wat reünie symboliseert. Ook worden er vaak diverse oude Chinese spelletjes en activiteiten gedaan. Het feest wordt door de Chinezen ook in Nederland gevierd, soms met openbare evenementen in bijvoorbeeld het Chinatown gedeelte van bepaalde grote steden met lampionnen, leeuwendans, demonstraties, muziek en vuurwerk. Afsluiting Dit jaar (2016) valt het Maanfeest op 15 september en helaas niet exact samen met de volle maan op 16 september, alhoewel het feest wel aan de volle maan is gerelateerd, want tijdens het feest zou de maan immers op zijn rondst en helderst zijn. Beide dagen zijn gezien het sterke Qi-veld en Yin Qi van de maan een goede gelegenheid om Qigong te beoefenen en je te verbinden met de maan en met alle beoefenaars over de hele wereld en positieve informatie naar familie en vrienden te sturen. Vond je dit interessant, wil je iets met ons delen of heb je vragen? Laat dan een reactie achter. Wil je graag nieuwsbrieven en nieuwe artikelen via de mail va ons ontvangen, klik dan hier om je hiervoor aan te melden.
Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connected.com en gebruik de volgende methode van naamsvermelding: “Peter Smit Chi-Connected; De traditie van het Chinese Maanfeest en Mooncakes (2016), www.chi-connected.com, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.
Commentaires