top of page

Qigong & Taiji: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen Qigong (Chikung) en Taiji (Taichi). Dat is op zich niet vreemd, want Taiji en Qigong zijn erg nauw aan elkaar verwant en met elkaar verweven. Beiden zijn eeuwenoude Chinese interne bewegingskunsten, die hun wortels hebben liggen in het Confucianisme, Boeddhisme en Daoisme en bijdragen aan een gezond en lang leven. De essentie van beiden is het werken met Qi en het gebruik van dezelfde beweging principes, namelijk langzaam, zacht, gelijkmatig, licht, rond, cirkelend, spiralend, vloeiend, ononderbroken en harmonisch bewegen. Het verschil is daarom aan de buitenkant soms nauwelijks te zien.


Intentie (geest) speelt in een belangrijke rol in hoe en waarvoor beide kunsten worden toegepast. Bepaalde Qigong oefeningen kunnen daarom meer Taiji zijn en andersom. Net als Yin en Yang vormen ze een eenheid, die elkaar aanvullen, versterken en aanvullen. Als je Qigong beoefent dan zal je Taiji vaardigheid (gongfu) sneller verbeteren en verdiepen. En als je Taiji beoefend dan zal dat je Qigong gongfu weer vergroot worden.Qigong in relatie tot Taiji

Qigong is primair een gezondheidskunst die deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Taiji en TCM zijn beiden voortgekomen uit onder meer Qigong.

Qigong vormt het fundament van Taiji en geeft Taiji haar inhoud en bezieling. Je krijgt

Taiji beter en sneller onder de knie als je een Qigong fundatie hebt.


Verder is Qigong meditatiever en de sleutel tot het cultiveren van interne kracht (Qi).

Door het gebruik van interne kracht en zachtheid onderscheidt Taiji zich van andere (externe) vechtkunsten. Qigong wordt daarom gezien als de moeder van Taiji. Zonder Qigong basis is Taiji niet meer dan een lege vorm van bewegen of dans zonder inhoud en komt interne kracht en harmonisch bewegen niet tot uiting. Daarom maakt Qigong ook onlosmakelijk deel uit van onze Taiji lessen.


De bewegingen in Qigong zijn meestal wat statischer en eenvoudiger en in Taiji vaak dynamischer en complexer. Daarom is Qigong eenvoudig en sneller te leren dan Taiji en kan het worden gezien als Taiji voor beginners (Basic Taiji).

Qigong is primair gericht op het verbeteren van de interne energiehuishouding door Qi in het lichaam verversen, vergroten en versterken. Qigong geeft daarom meestal sneller en beter resultaat bij het genezen van ziekten en andere klachten. Voor het behouden van een goede gezondheid (ziektepreventie) is Taiji even goed als Qigong.

 

Taiji in relatie tot Qigong

Taiji heeft net als Qigong grote positieve effecten voor je gezondheid en welzijn, want beiden werken met Qi (levensenergie) en de principes van zacht, rond en vloeiend bewegen. Maar Taiji is niet alleen een meditatieve gezondheidskunst, maar ook een interne vechtkunst, waarbij de nadruk wordt gelegd op het gebruik van zachtheid en interne kracht (Jin) in plaats van spierkracht (Li).


Taiji gaat qua beweging verder dan Qigong. Balans, stabiliteit en coördinatie spelen een grotere rol, er komt (meer) loopwerk in verschillende richtingen bij en bewegingen worden dynamischer en complexer. Daar kun je vervolgens nog allerlei vechtkunstprincipes bij optellen, zoals de acht interne krachten, zelfverdedigingprincipes en Tui Shou (push hands) partneroefeningen (pushing hands).

Taiji kan daarom worden omschreven als Qigong voor gevorderden (advanced Qigong).

Chi Connect onderwijst de Wudang stijl: Deze authentieke stijl wordt gezien als de moeder van alle andere Taiji stijlen en interne vechtkunsten.

 

WIj adviseren jezelf niet Qigong of Taiji aan te leren via een video of boek.

Qigong en Taiji leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan leiden tot klachten of verminderd effect. Zoek een ervaren leraar die jou alles goed en stap voor stap kan uitleggen en kan begeleiden en corrigeren.


Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Qigong of Taiji? Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Wil jij ook Qigong of/en Taiji leren? Meld je bij ons aan voor een proefles (groepslessen), privé sessie of workshop. Kijk voor het lesaanbod en contactgegevens op de aanbod pagina.
Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page