top of page

Chi Connect in China

In 2012 (en de jaren daarna nog een aantal keer) ben ik naar China afgereisd voor een avontuur in de Wudang bergen (Wudang Shan). De Wudang bergen liggen ten noordwesten van de Chinese provincie Hubei, net ten zuiden van de stad Shiyan. 

Het is een van de vijf heilige gebergten in China. Dr. Pang Ming, grondlegger van Zhineng Qigong, heeft gezegd dat de Qi in deze bergen heel zuiver en van uitstekende kwaliteit is.

Wudang Shan is de bakermat van het Daoisme, geboorteplaats van Taiji en thuishaven van andere interne kunsten zoals Neigong, Neidan, Xingyi, Taiyi en Bagua Zhang. Zhang Sanfeng, een Daoïstische priester die door Daoïsten als onsterfelijk werd beschouwd, leefde lange tijd in de Wudang bergen en heeft hier Taiji ontwikkeld. Wudang Taiji wordt beschouwd als de moeder van Taiji, waaruit andere stijlen zin voortgekomen.

Het doel was om in de bergen nieuwe Qigong en vooral Taiji vormen te leren en mijn vaardigheden (Gongfu) verder te ontwikkelen en verdiepen. En waar kan dat beter
dan bij de bron? Naast de intensieve trainingen van 6-7 uur op de buitenplaats van de school en tempels (6-7 uur per dag) waren er indrukwekkende demonstraties, gezellige contacten met leraren en leerlingen, uitjes naar het stadje Shiyan aan de voet van de bergen en mooie wandelingen, meditaties en tempel bezoeken in de bergen. ​​Het was heerlijk midden in de natuur te zijn en hier te mediteren, Qigong & Taiji te beoefenen en de Chinese en Daoïstische cultuur op te snuiven. ​Hieronder wat impressies van mijn reizen.

6558234.jpg

Wudang Mountains: Purple Cloud Temple

The Purple Cloud Temple, (purperen wolken tempel) op Zhan Qifeng Peak is een tempel in Wudang Shan uit 1413. Op de binnenplaats van deze tempel hebben we vaak getraind, omdat de school naast deze tempel ligt.

Purple Cloud Temple bestaat uit meerdere zalen, waaronder Dragon en Tiger Hall, Purple Sky Hall, East en West Halls, Moeder Hall en Prins Cliff. In de Purple Sky Hall staan beelden van Zhen Wu (immortal) in verschillende stadia van zijn leven. Beelden van Zhen Wu's ouders staan in de Parent Hall. Aan de linkerkant de boeddhistische godheid Guan Yin, en aan de rechterkant de Shouzi Moeder tot wie koppels traditioneel bidden voor zonen. In de zaal staan verschillende culturele relikwieën zoals  de Green Dragon Crescent Blade van Guan Yu die terug dateren tot de 7de eeuw.

Wudang Training 

De school (Wudang Daoist Kungfu Academy) lag hoog in de bergen pal naast de Purple Cloud Temple waar we ook vaak trainden. In de school trainden we altijd buiten op de binnen- of buitenplaats. Het ochtend- middag en avondprogramma bestond uit een gezamenlijke training (waarvan de inhoud varieerde en bestond uit Qigong, Taiji, Kungfu, Taiyi, meditatie lopen, rek-en strek technieken, meditatie, kicks, standen lopen, stoot technieken). Aansluitend was er een individuele training (privéles of 2-4 personen) om een specifieke vorm stap voor stap te leren. We trainden 6-7 uur per dag.

Tussendoor was er genoeg vrije tijd om te ontspannen, de tempels in de omgeving te bezoeken en de geleerde technieken te trainen, maar ook om mijn eigen dagelijkse meditatie en Zhineng Qigong oefeningen te doen. Alles was er goed geregeld.
Ik heb mijn verblijf en training als bijzonder, fijn en leerzaam ervaren.

Wudang mountains: The South Cliff & Nanyan Temple

Nanyan Temple (Nanyan gong) ligt op de beroemde South Cliff staat bekend als de plaats waar Keizer Zhen Wu het Daoïsme vond en naar de hemel vloog. Nanyan wordt beschouwd als de meest spectaculaire temples van Wudang Shan. De hele structuur van de tempel is gemaakt uit rots en vastgelegd met vergulde bronzen beelden van enkele tientallen Daoïstische goden zoals de God van het Noorden Xuan Wu (mystical warrior). Er staan ook 500 kleine vergulde ijzeren beelden van hemelse ambtenaren op de kliffen. De tempel is in 1996 benoemd tot belangrijkste bewaarplek van relikwieën.

Training bij Daoheart Zhineng Qigong Centre 

Tussen de Qigong en Taiji trainingen door in de Wudang bergen heb ik ook tijdens mijn eerste en tweede Wudang reis een aantal dagen getraind bij Master Wei Qifeng zijn Daoheart Zhineng Qigong Centre aan de voet van het Wudang gebergte. Naast Wei Qifeng heb ik hier les gehad van andere leraren zoals Xie Chuan en Tao Yingyu.

 

Iedereen was er bijzonder vriendelijk en er hing een zeer goed Qi veld.

Het programma was intensief (zoals hele lange en langzame uitvoeringen van de Lift Qi Up Pour Qi Down vorm en Three Centers Merge staande meditatie van 45-60 minuten, maar het was heerlijk en bijzonder om te doen. De training was voornamelijk binnen, maar we gingen ook wel eens in de plaatselijke heuvels voor een staande meditatie.


In de korte tijd dat ik daar trainde, heb ik er heel veel geleerd en een grote verdieping

in mijn Zhineng Qigong kennis en vaardigheden aangebracht. Ook heeft dit bezoek geresulteerd in een samenwerking en vriendschap met Wei, die sindsdien jaarlijks meerdaagse Zhineng Qigong workshops geeft bij Chi Connect in Rotterdam.