top of page

Taiji (Tai Chi)

Taiji Quan (officiële naam) wordt in verschillende traditionele en moderne vormen beoefend. Ook zie de schrijfwijzen Tai Chi en Taichi Chuan terug.

Dit is de oude spelling. Taiji is de nieuwe en juiste spelling. Voluit heet het Taiji Quan. Je spreekt het uit als ‘Taai tsjie’.

 

Over de exacte oorsprong van Taiji bestaan wisselende theorieën. Wel is zeker dat Taiji afstamt van Kungfu, meditatie Qigong en het in verschillende Chinese streken is ontwikkeld.

 

Ook al heb je het zelf misschien nooit gedaan, je hebt er vast wel eens beelden gezien van een groep mensen die Taiji in een park beoefenen. In China beoefenen ze deze meditatieve bewegingskunst dagelijks. Om gezond, vitaal, soepel en lenig te blijven (of worden).

 

Ontdek op deze pagina wat Taiji precies is, wat het voor jou kan betekenen en waarom wij het Wudang Taiji systeem doceren. Want bij Chi Connect in Rotterdam kun je terecht voor Taiji groepslessen, privélessen, workshops en bedrijfstrainingen.

CC-humanfigure_RGB_vDEF-BLACK.jpg

Wat is Taiji?

Wuxing - tiger turns the head back kopie.jpeg

Taiji Quan is een Chinese meditatieve bewegingskunst en interne vechtkunst.

Je kunt het beoefenen voor zelfverdediging, maar de focus ligt tegenwoordig

meer op het verbeteren van de gezondheid en welzijn van lichaam en geest.

Deze gracieuze, veelzijdige bewegingskunst heeft belangrijke aspecten van Qigong, Wushu (kungfu), meditatie en yoga in zich. Wij omschrijven Taiji graag

als ‘Mindfulness in beweging’.

Omdat Taiji in de oudheid een mystieke kunst was, die alleen in het geheim en mondeling van generatie op generatie werd doorgegeven, heeft elke beweging of vorm (serie bewegingen) meestal een mooie naam. Zo’n benaming lijkt vaak op een vers uit een Chinees gedicht, die de ware betekenis en doelen onthulde en vroeger alleen door ingewijden goed begrepen konden worden. Elke streek in China had zijn eigen interpretatie en principes.

 

Goed uitgevoerde Taiji is een expressie van schoonheid, gratie, balans en harmonie. Vergelijk het maar met een kunstwerk, dans of boek, dat een verhaal vertelt. 

Een Taiji vorm bestaat uit verschillende zachte bewegingen die in een bepaalde volgorde zijn samengesteld als een harmonieus compleet geheel. Taiji vormen kennen verschillende niveaus, lengtes en complexiteit. 

 

Een traditionele Taiji vorm is ontwikkeld als denkbeeldig gevecht (schaduwboksen genoemd) en laat de vechtkunst-toepassingen tot leven komen. Je kunt Taiji ook met een partner beoefenen (Tui Shuo; pushing hands’) of met wapens zoals een waaier, stok (gun) of zwaard (jian). 

 

Chi Connect doceert de authentieke Wudang stijl, die beschouwd wordt als de oudste hoofdstroming en de moeder van alle Taiji stromingen en andere interne vechtkunsten. Wudang is een van de vijf heilige gebergtes van China. Het is de bakermat van het Daoïsme; de geboorteplaats van Taiji en thuishaven van interne vechtkunsten. Op de foto zie je een van mijn leraren tijdens mijn training in Wudang, China

 

Yang, Wu en Sun stijl zijn statischer en eenvoudiger, terwijl Wudang en Chen stijl dynamischer en complexer zijn. In de Chinese Vechtkunst Wudang en Chen stijl worden meer lichaamsdelen tegelijk gebruikt (full body motion), de standen zijn vaak groter en lager en de vechtkunst applicaties zijn meer zichtbaar.

Taiji vormen

CIMG5421.JPG
grap the moonshine form the lake close-up.jpg

Verschil tussen Taiji en Qigong

Hoewel Taiji en Qigong nauw aan elkaar verwant zijn, zijn bij Taiji de bewegingen wat dynamischer en complexer. Qigong is wat statischer en eenvoudiger.
Bij Taiji komen loop- en voetenwerk, balans en coördinatie meer aan bod.

 

Waar Qigong meditatiever is en gericht op het verbeteren van de energiehuishouding, is Taiji ook een vechtkunst waar je werkt met de acht

interne krachten (Ba Jin) in zelfverdedigingsprincipes en partneroefeningen.

Het duurt vaak wat langer voordat je Taiji onder de knie hebt.

 

Omdat de juiste interpretatie en gedachtegoed achter verschillende Taiji bewegingen (interne en externe principes) onbeschreven zijn, doe je er goed aan de techniek aan te leren bij een ervaren, deskundige en gecertificeerde docent. We raden je aan pas daarna op zoek te gaan naar boeken, audio en video’s

om oefeningen en vormen te verdiepen.

Wudang stijl

Wudang Taiji is de Taichi stijl die wij geven en uniek in Rotterdam.
De meeste Taiji leraren in Nederland geven de Yang, Wu of Sun stijl. Die stijlen zijn statischer en eenvoudiger. Soms wordt de Chen stijl aan gevorderde Taiji beoefenaars gegeven. Die komt dichter bij de Wudang stijl in de buurt.

 

Wudang Taiji is vrij dynamisch. Je gebruikt meer lichaamsdelen (full body motion). De benen staan verder uiteen en je zakt verder door je knieën, waardoor je lagere stand aanneemt . De vechtkunst technieken zijn meer zichtbaar.

 

In onze wekelijkse groepslessen trainen we volgens de traditionele Wudang principes naast complete vormen vooral ook veel losse fundamentele oefeningen. Alleen door losse effeningen en onderdelen veel te herhalen kun je de innerlijke aspecten van Taiji goed eigen maken en echt tot leven brengen.  

DSC_1723.jpeg

Voordelen van Taiji beoefenen

cloud walking.jpg

Van Taiji beoefenen word je niet alleen leniger een sterker, maar het brengt je ook meer rust, evenwicht en veerkracht. De meditatieve oefeningen met zachte en ronde bewegingen en mentale focus laten Qi (energie) door je lichaam circuleren. Hierdoor worden je pezen, spieren en weefsels soepeler en je organen sterker.

 

Door Taiji te beoefenen, open je meridianen (energiekanalen) die mentale en fysieke blokkades kunnen opheffen. Je energiehuishouding en immuunsysteem wordt versterkt en je geest komt tot rust. Het is een ideale manier om je algehele gezondheid een boost te geven.

 

Ontdek alle resultaten en voordelen van Taiji.

Lessen en workshops

kralingseplas zittend (bewerkt).jpeg

Peter Smit is gecertificeerd Zhineng Qigong, Yuan Qigong en Wudang Taiji en Qigong docent en de oprichter van Chi Connect. Hij is meerdere keren in Wudang, China geweest voor intensieve Wudang Taiji trainingen.

 


Wil je weten of Taiji iets voor jou is?Neem vandaag nog contact met ons op.

Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.

We helpen je graag verder.

Ik sla geen dag over zonder Qigong of Taiji. 
Het voelt als thuiskomen in mijzelf en is een gezonde manier van leven (lifestyle) geworden.  

Yoga at Home

Ervaringen

mountain art 1 kopie.jpg

Wat me al bij de eerste les opviel en beviel was dat er flink gewerkt werd en dat  met een soort rust gebeurde. Dat was heel prettig en gaf na afloop een gevoel
van voldoening. Peters overtuiging in de waarde van Qigong is voelbaar en aanstekelijk. Het heeft me zin gegeven om er mee door te gaan en ik probeer
elke dag een serie oefeningen te doen. 

Lysiane

bottom of page