top of page

Qigong

Qigong was meer dan 5000 jaar lang het best bewaarde geheim van China. Het was slechts voor weinigen toegankelijk en werd alleen achter gesloten deuren in selectieve kringen beoefend.

 

Pas na de culturele revolutie en de dood van Mao, traden de meesters in de openbaarheid en werden de Chinese gezondheidsoefeningen geïntroduceerd aan het volk. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een onlosmakelijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

 

Qigong wordt ook in Nederland steeds bekender en populairder, omdat het zo veelzijdig en compleet is en de essenties van disciplines als yoga, meditatie en mindfulness omvat. Bovendien is het geschikt voor iedereen; jong en oud,
met en zonder lichamelijke of geestelijke beperkingen.

 

Bij Chi Connect in Rotterdam kun je terecht voor Qigong groepslessen, privélessen, workshops en bedrijfstrainingen.

CC_profilepicture_vDEF-BLACK.jpg

Wat is Qigong?

Chen Qi (gesneden) kopie.jpeg

Qigong is een duizenden jaren oude meditatieve Chinese bewegingskunst die de verbinding tussen lichaam en geest bevordert. Haar wortels liggen in het Confucianisme, Boeddhisme en Daoïsme. Deze bewegingsvorm draagt de essentie van Taiji, yoga, meditatie, healing en mindfulness in zich.

 

Qigong wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Je voert een serie oefeningen met langzame, zachte bewegingen uit die jou in een meditatieve staat brengen en je gezondheid en vitaliteit vergroten. Het zorgt voor meer balans, stabiliteit, innerlijke rust en harmonie in je dagelijkse leven.

 

Het effect van deze authentieke bewegingskunst is zo sterk dat het ziekten en andere lichamelijke en geestelijke klachten kan voorkomen en genezen. Want het activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam en brengt je in balans.
Het kalmeert je geest, ruimt stress op en bevordert creativiteit. De bewegingen doen je lichaam goed en werken langere tijd door.

 

Je kunt ook de schrijfwijzen Chigong en Chi Kung tegenkomen. Chi Kung is de oude spelling, Qigong de nieuwe. Je spreekt het uit als ‘Tsjie Kong’ (met een zachte K). Qi staat voor energie. Dat is precies wat je krijgt van Qigong beoefenen.

Qigong is wat statischer en de bewegingen meestal wat eenvoudiger dan bij Taiji. Daar zijn ze dynamischer en complexer. Qigong is daarom sneller te leren en kan gezien worden als Taiji voor beginners. Qigong is meditatiever en vooral gericht op het verbeteren van de energiehuishouding. Het geeft meestal sneller en beter resultaat bij het genezen van ziekten en verhelpen van andere klachten.

 

Daarmee zeggen we niet dat je zo maar zelf kunt beginnen door een YouTube video aan te zetten. Want het is wel belangrijk de bewegingen zorgvuldig uit te voeren met de juiste mindset, visualisaties en affirmaties. 

 

Zonder goede begeleiding kun je ook blessures oplopen of onbedoelde Qi reacties krijgen. Of kan Qi de verkeerde kant op worden geleid of in de verkeerde meridianen terechtkomen, wat tot ernstige lichamelijk of geestelijke klachten kan leiden. Chi Connect kan jou hierin begeleiden op een professionele manier. De drie Qigong systemen die wij geven (Zhineng Qigong, Yuan Qigong en Wudang Qigong) zijn veilig en effectief.

Lees meer over de verschillen en overeenkomsten in mijn blog.

Het verschil tussen Qigong en Taiji

afbeelding naast Chi Connect.jpg

Verschillende Qigong systemen

arms in the sky_edited.png

Net als bij Taiji en Kungfu zijn er verschillende Qigong systemen, stijlen en vormen die je kunt leren. Bij ons leer je op een holistische manier werken aan jouw lichaam, geest en Qi vanuit drie effectieve Qigong systemen:

  1. Zhineng Qigong
  2. Yuan Qigong
  3. Wudang Qigong

Qigong systeem 

Een verzameling van vormen en aanvullende oefeningen, die op verschillende niveaus zijn ingedeeld en een bepaald pad vormen naar een goede gezondheid, lang leven en realisatie & wijsheid (verlichting).

Qigong stijl

Verwijst meestal naar de regio of het dorp waar een bepaalde vorm of oefening
is ontwikkeld. Ze maken meestal deel uit van een systeem.

Qigong school

Verwijst naar de ‘familie’ of lijn van leraren en leerlingen binnen een bepaalde
stijl of systeem.

Qigong vorm

Een serie oefeningen die in een bepaalde volgorde zijn samengesteld.
Ze maken meestal deel uit van een systeem en stijl.

Tijdens de lessen of workshops doen we verschillende oefeningen, van dynamische bewegingen tot stille meditaties. Je ondergaat een diepwerkende body & mind ervaring in een fijne omgeving met persoonlijke aandacht.

 

De rustige bewegingen herhalen we meerdere keren, voordat we naar een volgende beweging overstappen. Door elke beweging langzaam, zacht, rond en vloeiend uit te voeren met volledige aandacht, openen de energiekanalen (meridianen) in ons lichaam en gaat Qi stromen. Interne Qi wordt aangevuld en versterkt. Blokkades en disbalans worden opgeheven. 

 

Elke oefening en beweging heeft een betekenis en een doel. We adviseren je niet na een paar groepslessen zelf aan de slag te gaan. Voor een duurzame gezondheid raden we je aan minimaal tien groepslessen en een workshop naar keuze te volgen. Of een aantal privélessen boeken voor les op maat.

Qigong oefeningen

DSC_1723.jpeg

De voordelen van Qigong

flex closeup.jpg

De positieve effecten van deze Chinese meditatieve bewegingskunst  zijn veelzijdig en groot; fysiek, mentaal en energetisch.

Het verbetert lichaamsstructuur, opent de gewrichten, maakt spieren sterker en pezen soepeler en stimuleert de bloedsomloop.

Qigong geeft je meer energie, innerlijke rust en vermindert stress. Het kalmeert je geest en maakt ruimte voor helderheid en creativiteit. Je zult zien dat de beste ideeën naar boven komen als je geest stil, kalm en helder is en ruimte ontstaat.
 

Ontdek meer resultaten en voordelen van Qigong.

Yoga at Home

Ervaringen

mountain art 1 kopie.jpg

Wat me al bij de eerste les opviel en beviel was dat er flink gewerkt werd en dat  met een soort rust gebeurde. Dat was heel prettig en gaf na afloop een gevoel
van voldoening. Peters overtuiging in de waarde van Qigong is voelbaar en aanstekelijk. Het heeft me zin gegeven om er mee door te gaan en ik probeer
elke dag een serie oefeningen te doen. 

Lysiane

Qigong lessen en workshops

kralingseplas zittend (bewerkt).jpeg

Peter Smit is de oprichter van Chi Connect en gecertificeerd Qigong en Taiji docent met meer dan tien jaar leservaring. Volg groepslessen of boek een privéles, workshop of bedrijfstraining op maat.

 

•   Groepsles

•   Privéles

•   Workshop

•   Bedrijfstraining

 

Wil je weten of Qigong iets voor jou is?

Neem vandaag nog contact met ons op. Ik help je graag verder.
Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.

Ik sla geen dag over zonder Qigong of Taiji. 
Het voelt als thuiskomen in mijzelf en is een gezonde manier van leven (lifestyle) geworden.  

bottom of page