top of page

Wudang Qigong: overzicht Qigong vormen

Bijgewerkt op: 11 apr.

Wudang Qigong is een authentiek en traditioneel Daoistisch systeem van duizenden jaren oud. Het vormt samen met andere interne kunsten zoals Taiji, Xingyi, Bagua Zhang, Taiyi, Neigong, Neidan en geneeskunde zoals kruiden het Wudang systeem. Chi Connect onderwijst drie effectieve Qigong systemen: Zhineng Qigong, Yuan Qigong en Wudang Qigong. Deze drie Qigong systemen zijn compleet, holistisch en zelfvoorzienend.

Over de eerste twee systemen kun je meer lezen in mijn andere blogs.

 

Qigong kent verschillende stijlen en systemen, die hun wortels hebben liggen in het Daoisme, Boeddhisme of/en Confucianisme Een stijl verwijst meestal naar de regio of dorp waar een vorm of oefening is ontwikkeld. Een Qigong systeem is een verzameling van vormen en losse oefeningen, die op verschillende niveaus zijn ingedeeld om een hoog niveau van gezondheid, lang leven en uit eindelijk volgens de Daoisten onsterfelijkheid (wijsheid; verlichting) te bereiken. De vormen en oefeningen ondersteunen, versterken en complementeren elkaar.

 

In deze blog leg ik uit wat Wudang is en beschrijf ik de meest voorkomende Qigong vormen die je bij ons kunt leren. Een vorm is een serie oefeningen, die in een bepaalde volgorde zijn samengesteld voor een specifiek doel en effect. Er zijn nog meer vormen en methodes, die verschillen per school binnen een stijl of systeem.

 

Wat is Wudang?

Wudang Shan is een van de vijf heilige gebergten in China met een rijke geschiedenis, die duizenden jaren terug in de tijd gaat. Het is de bakermat van het Daoisme, geboorteplaats van Taiji en thuishaven van de interne (vecht)kunsten. In het Daoisme draait om het leven in harmonie en eenheid met de (ritmes van) de natuur en het universum (Dao), waarbij alles in voortdurende verandering verloopt.

 

Legendarische wijsgeren (de onsterfelijken genoemd) verbleven jarenlang als kluizenaar in de Wudang bergen om hier hun ware natuur te cultiveren en uiteindelijk realisatie en verlichting te bereiken (Eenwording met de Dao). Zo heeft de legendarische Daoistische monnik Zhang Sanfeng heeft Taiji in de Wudang bergen ontworpen tijdens zijn zoektocht naar onsterfelijkheid en verlichting. De beroemde Lao Tze (Lao Tse, Lao Zi) lange tijd in de bergen van Wudang. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger van het Daoisme en het klassieke boek de Dao De Jing (Tao Te Ching).

Wudang Qigong & Taiji heb ik bij de bron geleerd: Ik ben een paar keer in de Wudang bergen in China geweest voor lange, intensieve trainingen bij verschillende Daoistische meesters.

 

Hui Chun (back to spring Qigong)

Deze vorm is de basis, bron en fundatie voor andere interne Wudang kunsten zoals Taiji. Hui Chun betekent 'terugkeren naar de lente'. De lente staat voor geboorte en groei van leven, vreugde en vitaliteit. Het terugkeren naar onze oorsprong (bron) om lichaam en geest te voeden met nieuwe energie voor een gezond, vitaal en gebalanceerd leven. 



Hui Chun Qigong is een combinatie van stille Qigong (staande meditatie) en dynamische Qigong (bewegende meditatie), waarmee Yin en Yang in balans wordt gebracht. Er wordt externe Qi verzameld, dieper naar binnen gebracht en vernieuwd. Het bestaat uit negen onderdelen, die op elkaar voortbouwen.

 

Deze zachte Qigong vorm is eenvoudig te leren en afwisselend en prettig om te beoefenen. Hui Chun Qigong kan op verschillende niveaus en manieren worden beoefend en is daarom ook interessant voor gevorderden.

 

Ba Duan Jin (8 Brokaten Qigong)

Ba Duan Jin is een meer dan duizend jaar oude Qigong vorm, die niet voor niets onderdeel is van het dagelijkse trainingsprogramma van de monniken in het Shaolin klooster en in de Wudang bergen. Het is klassieker, die thuishoort in de 'gereedschapskist' van elke Qigong en Taiji beoefenaar.​​ Er bestaan veel verschillende stijlen, waaronder ook zittende versies. De acht brokaten van Wudang is een van de meest authentieke, dynamische en krachtigste stijlen.



Ba Duan Jin bestaat uit acht dynamische oefeningen en zijn een effectief middel om rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen, verlichten en verhelpen. Elke beweging richt zich op een bepaald deel van het lichaam om daar de meridianen te openen en reguleren, organen te masseren en voeden, gewrichten te openen, spieren en pezen te versterken en versoepelen. Daarbij wordt ook het immuunsysteem versterkt.  

 

Kenmerkend voor deze vorm is de afwisseling van uitgaande stretch bewegingen (spanning) en terugkerende bewegingen (ontspanning) volgens het Yin en Yang principe. Beweging en ademhaling worden met elkaar verbonden om uiterlijke en innerlijke bewegingen met elkaar in harmonie te brengen.


Wu Xing (5 animals Qigong)

Wuxing Qigong is een dynamische en sierlijke vorm, die zich kenmerkt door dierenbewegingen die aan de vijf elementen theorie (Wu Xing) zijn gekoppeld. De vijf elementen theorie wordt veel toegepast binnen de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM). Het is een belangrijke bouwsteen voor andere interne kunsten binnen het Wudang systeem, zoals Taiji Quan (Taichi) en Bagua Zhang (8 trigrammen palm) en bevindt zich op het snijvlak van Qigong en Taiji.



Deze vorm is ontwikkeld om de organen te voeden, balanceren en harmoniseren ter bevordering van een goede gezondheid en een lang leven. De bewegingen openen het lichaam (zoals gewrichten) en meridianen, verbeteren de Qi circulatie en maken spieren en pezen sterk en soepel. Bovendien ontwikkeld Wuxing Qigong ook een hoger niveau van behendigheid, vloeiendheid, lichtvoetigheid, flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie en balans. 


De vijf dieren

Dieren leven en bewegen in harmonie met de natuur. Daarom zijn er veel bewegingen van dieren opgenomen in Qigong, Taiji, Bagua en Kungfu (wushu). De bewegingen van de vijf dieren in deze vorm (schildpad, kraanvogel, slang, tijger, draak) zijn gerelateerd aan de vijf elementen (water, vuur, metaal, aarde, hout) en de vijf Yin organen (nieren, hart, longen, milt, lever). Deze vijf dieren hebben een belangrijke plaats en betekenis binnen de traditionele Chinese cultuur. Elk dier heeft staande en lopende bewegingen. Ze kunnen gecombineerd, snel, langzaam en in allerlei variaties worden beoefend, waardoor je vrij en intuïtief leert bewegen (van vorm naar vormloos).

 

Liu Zi Jue (6 klanken Qigong)

Alles in het universum bestaat uit uit trillingen en vibraties. Volgens de Daoïsten kunnen klanken (geluidstrillingen) disbalans in het lichaam opheffen om zo ziekten en klachten te genezen en voorkomen. Deze zittende Qigong vorm (zonder fysieke bewegingen) is gebaseerd op de Vijf Elementen (Wu Xing). Het kan omschreven worden als 'klankmeditatie' waarin op een dieper niveau met Qi wordt gewerkt.


Liu Zi Jue betekent ‘het herhalen van zes woorden’. Jing Gong betekent ‘stil of statische werk’. In Wudang noemen de Daoïsten het ook Jing Gong Liu Zi Jue. Er worden zes verschillende vocale klanken gereciteerd om Qi van de organen te activeren, harmoniseren en versterken. Ook de emoties worden hiermee in balans gebracht. Voor een goed effect is bij elke klank de juiste mondvorm, toonhoogte, volume, lengte, vibratie en ademhaling erg belangrijk. De klanken kunnen alleen goed worden aangeleerd met persoonlijke hulp van een deskundige leraar.

 

Si San Zhuang (13 staande meditaties)

Zhan Zhuang (staande meditatie) wordt vertaald als staan als een boom of pilaar. Zhuang betekent pilaar. Si San betekent 13. Het is een serie van 13 verschillende staande meditaties met elk hun eigen doelen en toepassingen, die als een geheel maar ook los van elkaar beoefend kunnen worden. De 13 houdingen zijn ook opgenomen in verschillende vormen van de interne vechtkunsten Taiji, Taiyi, Bagua en Xing Yi. Staande meditaties verbeteren onder andere de lichaamsstructuur en wortelen (rooted structure), het ontwikkelen van wilskracht, openen van hoofdmeridianen en het consolideren & transformeren van Qi. Lees meer over het doel en effect van staande meditaties in mijn andere blog (Zhan Zhuang).

 

Neidan (innerlijke alchemie)

Last but not least: Deze zittende Qigong methode (zonder fysieke bewegingen) is waarschijnlijk de meest kenmerkende en oudste methode binnen het Wudang Qigong systeem. De Daoisten hebben diverse cultivatie methodes ontwikkeld voor het bereiken van een lang leven en onsterfelijkheid. Sommige van deze traditionele methoden zoals Nei Dan Gong zijn tot de dag van vandaag behouden gebleven.

 

Nei Dan Gong betekent ‘intern elixer werk’ en wordt vaak als interne alchemie omschreven. In de Chinese oudheid werd er naast interne alchemie ook externe alchemie beoefend: Het fuseren van metalen en dergelijke om een onsterfelijkheidspil uit te vinden. Nei Dan Gong is gericht op het cultiveren en transformeren van essentie (Jing), energie (Qi) en geest (Shen). Deze drie bouwstenen van de mens staan bekend als de drie schatten (San Bao). Met gebruik van ademhaling en de geest wordt er een intern medicijn (elixer) gevormd.



Er zijn vier stadia met elk verschillende stappen en methodes (Dan Dao proces). Het doorlopen van alle stadia duurt vele jaren en vereist dagelijkse beoefening, discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen. Hoe lang precies is voor iedereen anders. Slechts weinigen bereiken het eindstadium van complete vereniging met het universum (verlichting).

 

Toch is het zeker de moeite waard om Nei Dan gong te beoefenen, want de methodes in het beginstadium hebben een groot positief effect op de gesteldheid en eenheid van lichaam, geest en Qi. Zoals het werken met de kleine hemelse kringloop (Xiao Zhou Tian). Deze kringloop wordt gevormd door de twee buitengewone meridianen of vaten Ren Mai en Du Mai. Lees meer over de kleine hemelse kringloop (Xiao Zhou Tian) in mijn andere blog.

 

Als er voldoende Qi is opgebouwd in het Dantian, dan kan Qi de kleine hemelse kringloop in stromen. Om Qi circulatie door deze baan mogelijk te maken, moeten eerst de energiepoorten op deze twee meridianen (vaten) een voor een worden geopend. Door vervolgens Qi te laten circuleren door de hemelse kringloop wordt het interne medicijn (elixer) gevormd en verfijnt. Mijn persoonlijke ervaringen met deze intensieve innerlijke reis waren heel bijzonder inclusief sterke Qi sensaties.


Copyright © Chi Connect 2024 – All Rights Reserved

27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page