top of page

Yuan Gong: overzicht en uitleg over alle oefeningen en niveau's

Bijgewerkt op: 9 okt. 2022

Yuan Gong is een compleet, holistisch en zelfvoorzienend Qigong systeem, ontwikkeld om op een prettige, effectieve en veilige manier je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Het is ook een middel om de kwaliteit van je leven in al haar aspecten te verbeteren (life cultivation). Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong gestopt is en maakt het mogelijk om het allerhoogste Qigong niveau te bereiken.


Yuan Gong is opgebouwd uit negen methoden (vormen) en diverse supplementaire oefeningen, onderverdeeld in drie stadia en negen niveau’s. De methodes zijn ontworpen en ingericht om stap voor stap op een veilige en effectieve manier aan Qi en het leven gewerkt wordt, van basisniveau naar diepere niveau’s, van extern naar intern. Elke methode bouwt de fundatie voor de volgende en ondersteunen, versterken, complementeren en balanceren elkaar. Dit vormt een efficient pad en proces om een hoog niveau van gezondheid, welzijn en wijsheid te bereiken. Bovendien kunnen ze flexibel toegepast worden afhankelijk van je behoeften, wensen en mogelijkheden. In dit schema zie je hoe goed dit systeem in elkaar is gezet:


Niveau 1 externe transformatie


In het eerste stadium wordt vooral gewerkt aan Qi en het lichaam. Interne Qi wordt ververst en versterkt met externe Hunyuan Qi en lichaamseigen gemaakt. Het lichaam wordt sterk en soepel gemaakt en energiebanen (meridianen) worden geopend. Met vloeiende, ronde, zachte bewegingen en de geest wordt er op een effectieve manier met Qi gewerkt. De methodes zijn natuurlijk, ongecompliceerd en prettig om te doen.


Tian Yuan (methode 1): verzamelen en versterken van Qi

Dit is een krachtige Qigong vorm die de verbinding met het universum en de externe Qi versterkt, het zelfhelend vermogen van je lichaam activeert en je algehele Qi conditie en gezondheid verbetert. Pure Qi wordt op een efficiente en effectieve manier in grote hoeveelheden uit alle richtingen verzameld, waardoor Qi je lichaam en geest wordt ververst, vergroot en versterkt. Samen met het gebruik van het bewustzijn zorgen de ronde, vloeiende, golvende en zachte bewegingen ervoor dat Qi poorten (gewrichten en energiepunten) en meridianen zich openen, vooral in de schouders en nek waar veel mensen snel spanning en blokkades ervaren. Het vrij stromen van Qi in je lichaam wordt bevorderd, blokkades worden weggenomen en je Qi conditie wordt verbetert. Zo kunnen allerlei gezondheidsklachten verdwijnen (genezing) en worden voorkomen. Tian Yuan versterkt ook de organen, wat bijdraagt aan het beter functioneren van alle lichaamsfuncties en het stabiliseren van emoties. De focus van jee geest op de bewegingen bevordert de vereniging van Jing (lichaam), Qi en Shen (geest) op een diep niveau. Tian Yuan maakt je geest helder, sterker en sensitiever, wat bijdraagt aan het behouden van een kalme, natuurlijke en ontspannen staat in het dagelijks leven. Deze methode is vergelijkbaar met de Lift Qi Up Pour Qi down methode uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

Di Yuan (methode 2): versterken van Qi in de 3 Dantian

Bijna alle traditionele en moderne Qigong systemen benadrukken het belang van staande meditatie voor het leggen van een goede Qigong fundatie. De staande meditatie vorm fungeert als een brug tussen elke methode en elk niveau. De met de Tian Yuan verzamelde pure Qi wordt dieper in je lichaam gebracht, maar ook in de drie Dantian opgeslagen, verwerkt en getransformeerd om je hele lichaam te voeden en goed te laten functioneren.

Dantian betekent 'elixerveld' en een energiecentrum en opslagplaats voor Qi. De drie Dantian zijn de hoofd energiecentra in het lichaam en de verzamelplaatsen voor de Qi van het fysieke lichaam (centrum onderbuik), de Qi van de organen (centrum borst) en de Qi van de geest (centrum hoofd). Di Yuan vult, versterkt en verbindt de drie Dantian en de hieraan gerelateerde drie hoofdbestanddelen van het menselijk leven (Jing, Qi en Shen). Di Yuan versterkt ook het fysieke lichaam en draagt bij aan het openen en opheffen van blokkades in met name de heupen, (onder)rug, schouders en nek. Het verbetert je focus, stabiliteit en helderheid van je geest, legt een sterke fundatie voor het effectief beoefenen van andere Qigong vormen en verhoogt je Qigong niveau en vaardigheid (gongfu).

Deze methode is vergelijkbaar met de Three centers Merge uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen. Lees meer over de voordelen van staande meditatie in mijn Zhan Zhuang blog.

Ren Yuan vorm (methode 3): verenigen van lichaam en geest op een diep niveau

Ren Yuan is een methode voor gevorderden. Het is een dynamische, gracieuze vorm die zorgt voor een diepe vereniging van lichaam en geest. Ren Yuan activeert en bevordert de Qi circulatie in de twaalf hoofdmeridianen en de acht bijzondere vaten. Het maakt elk deel van het lichaam op een diep niveau sterk en soepel en verbetert de fysieke structuren zoals huid, spieren, pezen en botten. Deze methode is vergelijkbaar met de Body&Mind methode uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

 

Niveau 2 interne transformatie


In dit tweede stadium wordt de opgenomen externe Qi dieper in het lichaam gebracht en op een dieper niveau intern getransformeerd. In de 5e en 6e methode wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van het bewustzijn, waarbij er geen fysieke bewegingen meer worden gemaakt en in zittende meditatie de geest, adem, mudra's en klanken worden gebruikt.

Xia Yuan vorm (methode 4): versterken van de interne organen

Deze vorm is bedoeld om de gezondheid van je organen te verbeteren. De organen spelen een grote vitale rol in onze gezondheid. Met behulp van beweging, mudra’s, klanken en visualisatie wordt Qi in de organen gebracht, versterkt en geharmoniseerd. Ook de emoties (die met de organen verbonden zijn, worden hiermee in balans gebracht. Deze methode kan je gezondheid op een bovengemiddeld niveau brengen.​ Deze methode is vergelijkbaar met de Five Hunyuan form uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

Zhong Yuan (methode 5): openen van de hemelse kringloop en ontwikkelen van pre-natale meridianen (centrale kanaal)

Dit is een stille Qigong vorm (zittende meditatie zonder bewegingen), die is ontworpen om het hoogste Qigong level te bereiken. Zhong Yuan is samen met Shang Yuan een pad om ware realisatie en wijsheid (verlichting) te bereiken. De vorm bestaat uit 3 stadia en 12 niveau's. Alle niveau's doorlopen en behalen duurt 3 tot 5 jaar en vereist geduld en volharding.

Zhongmai is het pre-natale Qi kanaal (meridiaan) dat in het centrum van het lichaam kan worden ontwikkeld met behulp van bepaalde technieken. In de meeste traditionele Qigong systemen is dit erg moeilijk, niet effectief of onveilig. Een goede fundatie, die gelegd wordt met de voorgaande vier methoden, is nodig om het centrale kanaal te kunnen ontwikkelen.

Deze methode is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 4, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

Shang Yuan (methode 6): openen centrale kanaal en ontwikkelen centrale lijn

Shang Yuan brengt het werk van Zhong Yuan op een dieper niveau. Het ontwikkelde centrale kanaal wordt verder geopend en versterkt, de centrale takken in de ledematen worden geopend en Qi wordt geconcentreerd in de centrale lijn van centrale kanaal (centrum van het centrum) om totale eenwording/vereniging met het universum te bereiken. De vorm bestaat uit 3 stadia en 6 niveau's. Alle niveau's doorlopen en behalen duurt 3 tot 4 jaar en vereist geduld en volharding. Deze methode is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 5, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

 

Niveau 3 hart en geest transformatie

In dit stadium is het doel volledige integratie en vereniging van mens en universum te bereiken door de ontwikkeling van realisatie en wijsheid. ​De methoden zijn hierbij gericht op het bevorderen en ondersteunen van de transformatie van de geest en onze innerlijke, ware natuur, waarbij het werken aan het hart en patronen een belangrijke rol spelen. Dit niveau is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 6 waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.


Tong Yuan (methode 7): hart cultivatie om je ware natuur te ontwaken

Deze bewegende Qigong vorm is bedoeld om je ware natuur (ware zelf) te ontwaken. Het is een pad om ware realisatie en wijsheid (verlichting) te bereiken door te werken aan de vijf hart kwaliteiten (Wu Xin Gong). Door het activeren en ontwikkelen van deze hart kwaliteiten kunnen ook onderliggende ongezonde (denk)patronen worden opgeruimd.


Ling Yuan (methode 8): ongezonde denkpatronen transformeren

Dit een stille Qigong vorm om je ware natuur van je geest (je ware zelf) te ontwaken door het opruimen en veranderen ongezonde (denk)patronen (Pattern Gong). Je netwerk van gewoonten en automatische denkmechanismen van het bewustzijn (referentiekader) bepalen voor een groot deel je percepties, oordelen, keuzes, reacties en handelen in situaties.


Deze patronen hebben voor een groot deel je valse zelf (ego) gevormd en vertroebelen je ware zelf en haar potenties. Ze zijn vaak de onderliggende wortel van veel gezondheidsklachten en niet tevreden of gelukkig voelen in je leven. Met Ling Yuan wordt de ware natuur van je geest blootgelegd, bevrijd en tot leven gebracht. Dit kan resulteren in ‘geleidelijke realisatie’ en ‘plotselinge verlichting’.


Ming Yuan (methode 9): zelfobservatie in het NU om realisatie en wijsheid te bereiken

In deze laatste methode (Wisdom Gong) wordt een staat van zelfbewustzijn en zelf-observatie (Jue Cha) ontwikkelt en gebruikt om patronen te transformeren, 'grote (zelf)realisatie' en wijsheid (verlichting) te bereiken en het oneindig potentieel van het leven verder te ontwikkelen (volledige integratie en vereniging van mens en universum).


 

Advies: leer jezelf niet iets aan met alleen een video of boek.

Yuan Gong leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan leiden tot klachten of verminderd effect. Ga dus niet zelf aanrommelen en zoek een ervaren leraar die jou alles goed kan uitleggen en jou kan begeleiden en corrigeren.


Welke vorm vind jij interessant en wil je meer over weten? Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Wil jij ook Yuan Gong leren? Meld je bij ons aan voor een proefles (groepslessen), privé sessie of workshop. Kijk voor het lesaanbod en contactgegevens op onze website.
Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved

131 weergaven0 opmerkingen
bottom of page