top of page

Xiao Zhou Tian: gebruik van de kleine hemelse kringloop in Qigong

 Alles in het universum roteert en spiraalt. Zo ook in de mens; zelfs in iedere cel roteren de kleinste elektronen en neutronen. In ons lichaam lopen door het verschillende energiebanen of circuits. Omdat de mens een micro universum is, worden deze banen omschreven als kosmische banen of hemelse kringlopen.


De meest bekende en gebruikte baan in Qigong en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is de kleine hemelse kringloop (Xiao Zhou Tian), ook wel klein waterwiel, kleine circulatie of micro-kosmische baan genoemd. Deze kringloop is beschreven in oude klassieke werken en tekeningen zoals de Neijing Tu, die de werking van Qi in het menselijk lichaam weerspiegeld.Het werken met de hemelse kringloop wordt in traditionele Daoistische Qigong omschreven als Dan Dao cultivatie of Nei Dan (innerlijke alchemie), waarin verschillende stadia worden doorlopen om het hoogste niveau van cultivatie te bereiken; Het terugkeren naar de leegte van het universum en een worden met Dao (verlichting). Lees meer over Nei Dan in mijn blog over Wudang Qigong. In de Zhong Yuan vorm (Yuan Qigong) is het openen van de kleine en grote hemelse kringloop ook opgenomen.

 

Beschrijving kleine hemelse kringloop

De kleine hemelse kringloop wordt gevormd door de twee buitengewone vaten Ren Mai (conceptie vat) en Du Mai (gouverneur vat). Du Mai beheerst alle Yang meridianen en Yang functies van het lichaam. Ren Mai beheerst alle Yin orgaan meridianen en Yin functies van het lichaam. Ze worden beschouwd als de twee meest belangrijke van de acht extra buitengewone meridianen (Ba Mai) en wordt daarom in TCM vaak als 13e en 14e hoofdmeridiaan gezien en gebruikt. Het openen van dit wiel behoort tot het tweede Nei Dan stadium (Transforming Jing into Qi).


Ren Mai en Du Mai worden met elkaar verbonden door de tong tegen het gehemelte te houden. Anders is Qi circulatie door de kleine kringloop niet mogelijk. Qi circuleert door Du Mai, die over het midden van de achterkant van het bovenlichaam omhoog loopt. Qi circuleert vervolgens door Ren Mai, die over het midden van de voorkant van het bovenlichaam omlaag loopt.


Doel en effect

Het circuleren van Qi door deze baan helpt het hele lichaam energetisch te reguleren en balanceren (Yin en Yang). Het leidt tot een hoger niveau van gezondheid en diepere verbinding en vereniging tussen het fysieke en energetisch lichaam. In Nei Dan wordt Qi in het Dantian opgebouwd, om vervolgens alle energiepoorten van Dumai en Renmai een voor een te openen. Ten slotte kan Qi door de kringloop circuleren om het interne elixer (intern medicijn) te vormen en verfijnen.


Grote waterwiel (Da Zhou Tian)

Dit is het derde Nei Dan stadium (transforming Qi into Shen), waarbij wordt het grote elixer of medicijn (Da Dan) gevormd. Het grote waterwiel (grote hemelse kringloop) kan geopend worden nadat de kleine hemelse kringloop open en Qi circuleert. Volgens de Daoisten is het vooral het interne medicijn (Nei Dan) dat deze Qi circulatie in beweging zet. Er bestaan verdeelde meningen over het grote waterwiel: Sommigen dat deze kringloop bestaat uit de acht buitengewone meridianen (Ba Mai). Anderen zeggen dat deze kringloop uit de twaalf hoofdmeridianen (en een aantal van de acht vaten) bestaat en de Qi circulatie route bij iedereen verschillend kan zijn. Of dat dit wiel ontstaat als Qi vanuit Chongmai (micro kosmos) naar buiten uit het lichaam circuleert (macro kosmos).


Copyright © Chi Connect 2024 – All Rights Reserved

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page