top of page

Xiao Zhou Tian: De kleine hemelse kringloop in Qigong

Bijgewerkt op: 22 uur geleden

In diverse Qigong (Chikung) systemen zijn er oefeningen voor het openen, activeren en circuleren van Qi door de kleine hemelse kringloop (Xiao Zhou Tian). Het is de meest bekende en gebruikte energiebaan in Qigong en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). In deze blog vertel ik je meer over deze energiebaan en waar deze goed voor is.


Energetische kringlopen Alles in het universum roteert en spiraalt. Ook in de mens tot in de kleinste elektronen en neutronen van iedere cel. In ons lichaam lopen verschillende energiebanen (circuits). Omdat de mens een micro universum is, worden ze omschreven als kosmische cirkels of banen en hemelse kringlopen. De kleine hemelse kringloop wordt ook wel klein waterwiel, kleine circulatie of micro-kosmische baan genoemd. Deze Qi kringloop is beschreven in oude klassieke werken en tekeningen zoals de Neijing Tu, die de werking van Qi in het menselijk lichaam weergeeft (zie afbeelding).


Innerlijke alchemie (Nei Dan) Het werken met de hemelse kringloop is in traditionele Daoistische Qigong omschreven een belangrijk onderdeel van Dan Dao cultivatie of Nei Dan (innerlijke alchemie). In deze eeuwenoude methode worden verschillende stadia doorlopen om het hoogste niveau van cultivatie te bereiken; het terugkeren naar de leegte van het universum en eenwording met Dao (realisatie en verlichting). Meer informatie over Nei Dan lees je in mijn blog over Wudang Qigong. Het permanent openen van de kleine en grote hemelse kringloop is onderdeel van de Zhong Yuan vorm (Yuan Qigong).


De kleine hemelse kringloop (Xiao Zhou Tian)

De kleine hemelse kringloop wordt gevormd door de twee buitengewone vaten Ren Mai (conceptie vat) en Du Mai (gouverneur vat). Ze worden beschouwd als de twee belangrijkste van de acht extra buitengewone meridianen (Ba Mai). Binnen de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG/TCM) worden ze als 13e en 14e hoofdmeridiaan gezien en gebruikt. Du Mai beheerst alle Yang meridianen en Yang functies van het lichaam. Ren Mai beheerst alle Yin orgaan meridianen en Yin functies van het lichaam.


Het verbinden van Ren Mai & Dumai

Du Mai loopt vanaf Huiyin (perineum) over de achterkant van het bovenlichaam omhoog over het hoofd heen naar de mond. Vanaf daar loopt Ren Mai over de voorkant van het lichaam verder omlaag weer naar Huiyin. Circulatie door Ren Mai en Du Mai is alleen mogelijk als ze met elkaar verbonden worden door de tong tegen het gehemelte te houden. Omdat verschillende Qigong oefeningen en staande meditaties de kleine hemelse kringloop kunnen activeren, is het advies er een gewoonte van te maken om dit met Qigong en Taiji altijd te doen (ook tijdens het niet beoefenen heeft dit positieve effecten).


Doel en effect

Het circuleren van Qi door deze baan helpt het hele lichaam energetisch te reguleren en balanceren (Yin en Yang). Het leidt tot een hoger niveau van gezondheid en diepere verbinding en vereniging tussen het fysieke en energetisch lichaam. In Nei Dan wordt Qi in het Dantian opgebouwd, om vervolgens alle energiepoorten van Dumai en Renmai een voor een te openen. Ten slotte kan Qi door de kringloop circuleren om het interne elixer (intern medicijn) te vormen en verfijnen.


Grote waterwiel (Da Zhou Tian)

Dit is het derde Nei Dan stadium (transforming Qi into Shen), waarbij wordt het grote elixer of medicijn (Da Dan) gevormd. Het grote waterwiel (grote hemelse kringloop) kan pas geopend worden nadat de kleine hemelse kringloop (alle energiepoorten) permanent is geopend en Qi vrij circuleert. Volgens de Daoisten is het vooral het interne medicijn (Nei Dan) dat deze Qi circulatie in beweging zet.


Er bestaan verdeelde meningen over het grote waterwiel: Sommigen dat deze kringloop bestaat uit de acht buitengewone meridianen (Ba Mai). Anderen zeggen dat deze kringloop uit de twaalf hoofdmeridianen (en een aantal van de acht vaten) bestaat en de Qi circulatie route bij iedereen verschillend kan zijn. Of dat dit wiel ontstaat als Qi vanuit Chongmai (micro kosmos) naar buiten uit het lichaam circuleert (macro kosmos).


Wil jij leren om Qi circulatie in de kleine hemelse kringloop te activeren?

Je kunt bij Chi Connect verschillende oefeningen leren om de kleine hemelse kringloop te activeren. Bekijk ons aanbod en boek een groepsles, workshop, priveles of bedrijfstraining.

Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen? Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.Copyright © Chi Connect 2024 – All Rights Reserved

79 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page