top of page

Chi Connect: betekenis en filosofie huisstijl

Bijgewerkt op: 47 minuten geleden

Alles in het universum is eeuwig en constant in beweging en ontwikkeling. Alles verandert, groeit en ontwikkelt zich (creatie en evolutie). Ook de wereld en maatschappij waarin we leven blijft veranderen en zich ontwikkelen. Daarom was het tijd voor vernieuwde huisstijl, logo en naam om mee te groeien. In dit artikel leg ik uit waarom en ga ik in op de diepere betekenissen van onze naam en logo's.Uniek en herkenbaar logo (Wuji)

Ons oude logo was het Chinese Wuji symbool. Dat paste perfect bij ons vanwege haar belangrijke en diepe betekenis in het Daoisme en Traditionele Chinese Geneeskunde. Maar het was geen uniek logo. Omdat veel Qigong, Taiji en meditatie scholen het Yin&Yang of Wuji symbool als logo gebruiken, zijn verschillende scholen (visueel)

lastig te onderscheiden voor klanten en partners. Met onze nieuwe huisstijl en logo wordt onze identiteit en aanbod beter herkenbaar en zichtbaar voor onze doelgroep.


Eenvoud, eenheid en elegantie in stijl

Het unieke nieuwe logo geeft Chi Connect haar eigen identiteit en beeldt waar het voor staat beter uit dan het oude logo. Het is eenvoudig en minimaal (less is more), elegant en verfijnd. Modern maar met behoud van klassieke essenties van Chinese interne bewegingskunsten en cultuur. We hebben ook een nieuw rustiger lettertype en de teksten zijn korter en toegankelijker geworden.


Kleuren die Yin en Yang vertegenwoordigen

De zwart en wit samenstelling uit het oude logo is behouden, omdat deze eenvoud (Pu) en Yin & Yang vertegenwoordigen. Het principe van Yin en Yang is een van de meest fundamentele universele wetten, omdat deze staan voor beweging en verandering en de tegengesteldheid en eenheid/vereniging is alles.


Het logo wisselt tussen wit met een zwarte achtergrond en zwart met een witte achtergrond. Dit symboliseert 'Yin en Yang in beweging en harmonie', waar het vooral in Taiji om draait. Een zwarte achtergrond is Yin en staat onder andere voor stilte, diepte en de lege ruimte (pure Qi) van het universum. Het logo is hierin wit (Yang is altijd in Yin aanwezig). Een witte achtergrond is Yang en staat voor onder andere licht, rust, reinheid

en beweging. Het logo is hier zwart (Yin is altijd in Yang aanwezig).


De ondersteunende kleuren in onze nieuwe huisstijl zijn zandbruin (kleur van traditioneel perkament in de oude Chinese cultuur), grijs (balans tussen de twee uitersten van Yin en Yang) en rood (klassieke, nationale Chinese kleur).


Betekenis van Chi Connect

Qi (Chi, Ki) betekent (levens)energie. Connect betekent verbinden. Alles in het universum is namelijk met elkaar verbonden. Qi is overal en in alles aanwezig. Daarom is via Qi alles met elkaar verbonden. Verbinding is een van de sleutelbegrippen in Qigong (Chi Kung) en Taiji. Volgens de bewegingsprincipes van Qigong en Taiji worden alle lichaamsdelen in harmonie en verbinding met elkaar bewogen.


Binnen de Chinese taal is Chi de oude Chinese spelling en Qi de nieuwe. Taichi (Chuan) en Taiji (Quan) worden nog steeds Chi & Qi en Chikung & Qigong naast elkaar gebruikt. Door Chi in onze naam te gebruiken, maar in teksten verder Qi aan te houden, verbinden we het oude met het nieuwe, zoals als in het universum constant in beweging is en veranderd. Mensen die onbekend zijn met deze concepten krijgen stilzwijgend een antwoord op hun vraag wat het verschil tussen Chi en Qi is.


Chi Connect staat in deze context onder andere voor het verbinden van lichaam, Qi en geest (drie eenheid van de mens), het verbinden met hemel en aarde en het verbinden met onze ware natuur en onze ware zelf (Yuan Shen).

 

Drie symbolen en haar betekenissen


Chi Connect en haar producten worden met drie symbolen uitgedrukt, die elkaar

net als Yin & Yang elkaar onderling ondersteunen en aanvullen. Ze zijn speciaal voor Chi Connect ontworpen in combinatie met bijpassend exclusief lettertype. Op die manier

is onze huisstijl en al haar elementen uniek, herkenbaar en daarmee auteursrechtelijk beschermd en gewaarborgd (copyright protected).


Chi Connect

Het klassieke Wuji symbool is moderner, abstracter en geheel uniek gemaakt. Wuji betekent letterlijk ‘zonder extremen, ultieme leegte en stilte'. Het is de oorspronkelijke staat en bron van het universum, waaruit alles ontstaat en verder ontwikkelt. Het is een staat van eenheid en stilte, waarbij er nog geen beweging of activiteit in het universum is.


Uit Wuji ontstaat Taiji, een spontane, natuurlijke spiralende beweging. Uit Taiji worden Yin en Yang (twee extremen) geboren, van daaruit de vijf elementen (Wu Xing), acht krachten (Ba Gua) en uit eindelijk de 10.000 dingen ontstaan (alle materiele manifestaties en vormen, zoals wij die waarnemen). Het hoogste doel in Qigong (Life Cultivation) vanuit het Daoïsme is terug te keren naar de pure, lege, stabiele staat van Wuji.


We keren terug naar onze oorspronkelijke en absolute staat van het ‘zijn’, onze originele Ware Zelf en ware natuur en zijn in ultieme harmonie en verbinding met de natuur en het universum.


Het klassieke Wuji symbool is een lege cirkel. Wuji is in ons logo uitgebeeld met een dubbele open cirkel. Zo vertegenwoordigt het de twee C’s in Chi Connect en symboliseert het twee paar armen in de lucht: een klassieke houding en beweging, die in de meeste Qigong & Taiji systemen voorkomt. Het symboliseert ook de bewegingsprincipes van Taiji, Qigong en het universum, namelijk rond, spiralend, vloeiend en cirkelend.


Meditation in Motion

Dit prachtige, verfijnde symbool is een moderne, abstracte uitbeelding van een klassieke houding in Qigong & Taiji. Het menselijke actiefiguur is abstract gehouden, waaraan je geen leeftijd of geslacht kunt aflezen en verteld dat Qigong en Taiji toegankelijk is voor iedereen. Dit symbool kan als het tweede logo worden beschouwd en werd al snel onze favoriet van de drie symbolen. Het beeldt goed uit hoe 'meditation in motion' (Qigong & Taiji) eruit ziet.Klassieke stempel

De stempel van Chi Connect is een eigen, uniek ontwerp en dus ook copyright protected. Het staat voor authenticiteit en de eeuwenoude Chinese cultuur. Een deel van het karakter is afgeleid van het oude karakter van de mens, namelijk aan beide kanten een hoofd met twee gebogen armen. De 'twee paar armen' beelden ook de twee C’s in Chi Connect uit.

De meeste scholen maken gebruik van willekeurige bestaande stempels om hun website, logo of flyers, maar weten vaak niet wat die betekenen en zeggen. Die stempels zijn voorzien van karakters uit een oude Chinese taal, die de meeste Chinezen niet kunnen lezen, laat staan een westerling. Dergelijke stempels werden al duizenden jaren geleden gebruikt om belangrijke brieven te verzegelen en officiele documenten te markeren. Ze worden ook vaak op klassieke kunstwerken geschilderd en in kalligrafie gebruikt.

 

Wat vind jij mooi aan onze huisstijl? Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Geïnteresseerd geraakt in Qigong, Taiji of Tuina massage?

Bekijk ons aanbod voor (stoel)massages, groepslessen, workshops, privelessen of bedrijfstrainingen .


Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen?

Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.


Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights ReservedComments


bottom of page