top of page

De vijf voordelen & effecten van de 100 dagen gong in Qigong

In bepaalde Qigong systemen zoals Zhineng Qigong gaan beoefenaars vaak met een 100 dagen Gong aan de slag. Omdat er Qigong beoefenaars zijn dit hier niet mee bekend zijn of het nut ervan in twijfel trekken, zal ik in deze blog uitleggen wat het nut is en vijf voordelen van het doen van een 100 dagen Gong beschrijven en toelichten. Wat is een 100 dagen Gong? Gong betekent werken, discipline en/of arbeid. Het kan daarnaast ook inhouden dat je een bepaalde oefening of serie oefeningen langer dan de gebruikelijke standaard duur of standaard aantal herhalingen uitvoert. Meestal gaat het dan om een op zichzelf staande supplementaire oefening (zoals La Qi, Chen Qi, Wallsquat of L-Sitting) of een onderdeel (segment) uit een bepaalde vorm, die normaliter 3 tot 9 keer wordt gedaan (zoals de Push&Pull of Pour Qi Down techniek uit de Lift Qi Up Pour Qi Down vorm, ‘Bent body down’ of ‘Turn waist and rinse the pelvis’ uit de Body&Mind vorm of ‘Dragon weaves through the clouds’ uit de Ren Yuan vorm). Deze doe je dan veel langer dan normaal, bijvoorbeeld 10-30 minuten. Ten slotte kan het ook betekenen dat je 100 dagen onafgebroken een bepaalde oefening of een complete vorm doet. 

1.Het doorvoeren van een nieuwe verandering in je leven Door onderzoek is aangetoond dat het minimaal 90 dagen duurt om een verandering in je leven (een nieuwe gewoonte) door te voeren. In de eerste 30 dagen heb je frisse moed, ben je gemotiveerd en kom je op gang. Rond de 60 dagen komen veel mensen op het punt dat er getwijfeld wordt over het nut ervan en kan het saai of zwaar worden, waardoor je de neiging krijgt op te geven en te stoppen. Maar juist dan moet je doorzetten, volhouden, kom je pas echt in de ‘flow’ en worden de grootste resultaten geboekt en transformaties doorgemaakt. De 100 dagen Gong helpt dus om van Qigong een vaste routine te maken en te integreren in je dagelijkse leven en lifestyle. 2.Vernieuwing van alle cellen Iedere cel in je lichaam wordt regelmatig vernieuwd. Het duurt 100 dagen voordat alle cellen (zo’n 100 biljoen) zich minimaal 1 keer vernieuwd. Door iedere dag 100 dagen achter elkaar te oefenen, voorzie je al je cellen van nieuwe energie en informatie. 3.Verhogen van je vaardigheid (Gongfu) Omdat je structureel Qigong beoefend met behulp van een gong wordt je Gongfu verhoogd. Dit is de vaardigheid die je opbouwt door inzet met dagelijkse training (Qigong niveau). Je maakt de oefeningen sneller en beter eigen en bent in staat ze beter te beheersen en verdiepen. 4.Behoud en transformatie van Qi door constante oefening Het is belangrijk dat Qi in het lichaam veranderingen teweeg kan brengen (transformatie), maar ook dat we die Qi niet verliezen en behouden in het lichaam. Als je af en toe Qigong doet (niet dagelijks), dan heeft het werken met Qi een zeer beperkt effect. Door af en toe te trainen sluiten de meridianen die je net had geopend zich weer, verslechtert de Qi stroom die je net op gang had gebracht zich weer en ontstaan of blijven er Qi blokkades weer die je net (deels) had opgeheven. Zonder dagelijkse consequente beoefening van Qigong kunnen er dus geen blijvende veranderingen en verbeteringen in je energiehuishouding plaatsvinden. Je vervalt weer terug in je oude staat en gesteldheid. De 100 dagen gong zorgt ervoor dat effecten blijvend zijn. 5.Betere effecten op een dieper niveau Als je dagelijks en gedurende lange periode dezelfde Qigong vorm of oefening traint, dan zullen de effecten hiervan op een veel dieper niveau inwerken dan dat je deze afwisselt met andere oefeningen en dus meer verspreid in de tijd. Het geeft je de kans specifieke Qi blokkades volledig op te ruimen, Qi tekorten aan te vullen (toename van Qi) en ongezonde (abnormale) Qi condities te transformeren in gezonde Qi. Je Qi conditie en daarmee je gezondheid zullen sterk verbeteren. Lichaam, Qi en Geest worden beter en dieper met elkaar verbonden en verenigd, wat leidt tot balans, harmonie en innerlijke vrede. Ook als je een bepaalde vorm of oefening al jaren kent, dan zullen de effecten ervan met een 100 dagen Gong groter zijn dan als je deze verspreid in de tijd (af en toe) beoefent. 

Aan de slag en het gebruik van een gongformulier Kies een complete vorm of meerdere losse oefeningen (eventueel een bepaald deel uit een vorm) die je graag wilt verbeteren of die kunnen bijdragen aan klachten die je wilt verhelpen of andere doelen. Maak vervolgens gebruik van een gong formulier. Een gongformulier is een soort turflijst of klembord met 100 vakjes voor 100 dagen, waarop je elke dag, als je de oefening hebt gedaan, een smiley in het vakje tekent. Zo kun je zien hoe ver je bent met de gong. Een smiley staat voor de de positieve informatie die je naar jezelf stuurt en voor de prestatie die je elke dag gedaan hebt. Dit motiveert je om door te blijven gaan en het gehele formulier vol te maken. Kijk hierbij vooral naar hoeveel dagen je al succesvol doorlopen hebt in plaats hoeveel je er nog te gaan hebt, dat motiveert meer dan andersom. Een gongformulier is een handig ondersteunend visueel houvast en een extra stimulans. Hang deze daarom op een plek waar je dagelijks veel komt en deze goed zichtbaar is, zodat je dagelijks herinnerd wordt aan je doel en je behaalde prestaties. Doe losse oefeningen minimaal 10 minuten per dag. Een vorm duurt al snel 20-45 minuten. Kies een vaste plek uit voor je doen van je gong en doe het ook rond een vaste tijd om routine in te bouwen. Neem je voor geen dag over te slaan. Zet als je begint in het Qi veld de intentie neer dat je de 100 dagen Gong al succesvol behaald hebt, maar ook wat je er mee wilt bereiken voor je eigen gezondheid en welzijn. HUNYUANLINGTONG! Na 100 dagen (maar ook tussendoor kan dat) kijk je terug op wat de oefeningen met je gedaan hebben op fysiek, energetisch en mentaal niveau en wat het in je leven heeft veranderd. HAOLA!  Conclusie Het doen van een 100 dagen Gong kent alleen maar voordelen en kan ik daarom iedere Qigong of Taiji beoefenaar van harte aanraden. Wil je graag een chi-connected gong formulier (zie blogfoto) gebruiken? Download dan onderstaand document of stuur een mail naar chi-connected@live.nl en we sturen je deze graag per mail toe!

Vond je dit interessant?  Laat dan een reactie achter of schrijf je in voor onze mailing door het contactformulier in te vullen en ontvang onze nieuwsbrieven en artikelen direct in je mailbox.

Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connected.com en gebruik de volgende methode van naamsvermelding: “Peter Smit Chi-Connected; 5 voordelen & effecten van de 100 dagen gong in Qigong (2016), www.chi-connected.com, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page