top of page

Zhineng Qigong: 5 redenen om dit systeem te beoefenen voor gezondheid en wijsheid.

Bijgewerkt op: 1 sep. 2023

Zhineng Qigong is een modern en holistisch Qigong systeem dat is samengesteld uit verschillende traditionele Qigong methoden. Zhineng betekent 'hoge intelligentie/wijsheid door vaardigheid'. Dit Qigong systeem activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam en voorkomt en geneest ziekten. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van het menselijke potentieel (spirituele en geestelijke ontwikkeling). Andere benamingen zoals Wisdom Healing Qigong, Chineng Qigong en Chi-Lel Qigong zijn commerciele trademarks. ​Zhineng Qigong is de authentieke, originele naam.

Dr. Pang Ming en zijn Zhineng Qigong ziekenhuis

Zhineng Qigong is ontwikkeld door Dr. Pang Ming, een Chinese grootmeester in Qigong en Taiji en dokter in de Westerse en Chinese geneeskunde. In 1988 richtte hij het Huaxia Zhineng Qigong Center op dat uitgroeide tot het grootste medicijnloze ziekenhuis in de wereld. Er werden hier meer dan 4000.00 mensen werden behandeld met Qi therapie en Qigong training. 95% van de patiënten zijn hier grotendeels of volledig genezen van meer dan 180 verschillende ziektes of aandoeningen zoals hersenbloedingen, verlammingen, ernstige rugklachten, reuma, kanker, aids, parkinson, dementie, etc.


In dit centrum werden ook beoefenaars en ex-patiënten tot leraren opgeleid en ontwikkelde hij Zhineng Qigong verder. Oefeningen en behandelingen werden wetenschappelijk getest en waar nodig aangepast of uitgebreid. Helaas moest het Huaxia centrum om politieke redenen in 2002 voorgoed sluiten. Zhineng Qigong is door de Chinese overheid later verkozen tot de meest effectieve (medische) Qigong vorm om je vitaliteit en gezondheid mee te verbeteren.

 

1. Zhineng Qigong bestaat uit de beste traditionele methodes: Dit maakt het een prettig en effectief werkend systeem.


Een Qigong systeem is een verzameling van vormen (serie bewegingen) en aanvullende losse oefeningen, die op verschillende niveaus zijn ingedeeld en een pad vormen voor het bereiken van een lang leven in geluk zonder ziekten met als hoogste doel realisatie en wijsheid (verlichting). Dr. Pang Ming heeft met zijn westers medische en wetenschappelijke kennis van Zhineng Qigong een levenswetenschap gemaakt (Qigong life science).

 

2. Zhineng Qigong is een open systeem: Je interne Qi accu laadt je sneller en simpeler met externe Qi op dan zonder.


Zhineng Qigong is in tegenstelling tot de meeste Qigong vormen een open systeem, wat betekent dat er met externe Qi van het universum gewerkt wordt (Yuan Qi) in plaats van allen met interne Qi (gesloten systeem). Yuan Qi (Zhineng Qigong noemt het Hunyuan Qi) is de meest originele en pure Qi soort die er is. Alles bestaat uit en is opgebouwd uit Yuan Qi. Het is overal en in alles aanwezig en de bouwsteen voor alles. Yuan Qi kan alles doordringen en in alles (andere Qi soorten) transformeren.

Omdat we een snel leven leiden en erg naar buiten gericht zijn, verliezen we veel en snel interne Qi. Door externe Qi uit het universum te verzamelen kun je snel, eenvoudig en moeitelozer je interne Qi verversen en versterken. In Qigong systemen waar alleen met interne Qi wordt gewerkt, verloopt dit veel langzamer en moeizamer.

 

3. Zhineng Qigong is een zelfregulerend systeem: Hierdoor werkt het eenvoudiger en veiliger dan andere methoden.


We hoeven in Zhineng Qigong geen bijzondere ademhalingstechnieken toe te passen en Qi te sturen via bepaalde meridianen (energiekanalen) te sturen. Bij andere vormen kan dat bij een verkeerde uitvoering tot interne schade leiden. Zhineng Qigong is daarmee een veilig systeem. We laten Qi zijn eigen weg vinden naar plaatsenin ons lichaam waar Qi nodig is of waar we aandacht aan schenken. Qi volgt de geest (intentie) en ademhaling reguleert zichzelf.

 

4. Zhineng Qigong maakt gebruik van een Qiveld: De gezondheidseffecten zijn hierdoor nog krachtiger.


Elk object en levend wezen in het universum wordt omringd door een eigen energieveld- of laag (aura). Alles heeft een eigen Qi veld of omgeving en bevat alle unieke Qi en (levens)informatie van het desbetreffende object. Al die verschillende Qi velden beïnvloeden elkaar en kunnen een gezamenlijk Qi veld vormen. In Zhineng Qigong vormen we ter voorbereiding op een Qigong oefening een energieveld, dat alles en iedereen met elkaar verbindt en waar Qi en informatie uit verleden, heden en toekomst samenkomen. In het Qi veld smelten Qi en informatie van alle deelnemers, natuur en universum samen.


Met behulp van 8 verzen (gedachten) wordt lichaam en geest tot rust gebracht en kom je in een diepe, kalme, meditatieve staat van bewustzijn, de ‘Qigong staat’. We verbinden ons hierbij met de pure Qi van het universum en 'trekken' die naar ons toe om een krachtig energieveld in en om ons heen te vormen. Hoe meer mensen met dezelfde mind-set en intentie samen een Qi veld vormgeven, hoe krachtiger de informatie en effect. Net als vele sterren die samen het hele universum en elkaar verlichten en vele kaarsen die samen de hele kamer en elkaar verlichten.


Hierdoor worden de oefeningen (het werken met Qi) veel dieper, effectiever en krachtiger dan Qigong te doen zonder gebruik te maken van het Qi veld. Het kan een sterke verbetering in de energiehuishouding brengen en gezondheidsklachten spontaan genezen (instant healing). Het bouwen van een Qiveld is een voorbereiding op het beoefenen van een bepaalde vorm of methode, maar kan ook als een op zichzelf meditatie worden beoefend.

 

5. Zhineng Qigong is een compleet systeem: Verschillende niveau's en oefeningen vormen samen een effectief pad naar het hoogste niveau.


Zhineng Qigong is een compleet systeem dat bestaat uit drie stadia en zes niveau's.

Elk niveau heeft zijn eigen doelen en methodes. Deze methodes bestaan uit verschillende hoofdvormen en supplementaire vormen en oefeningen. Elke methode legt de fundatie voor de volgende methode. Elk niveau legt de fundatie voor het volgende niveau. Hierbij wordt er gewerkt aan alle hoofdcomponenten van onszelf: lichaam, geest en Qi.


De methodes zijn zo ingedeeld, ontworpen en op elkaar afgestemd dat er stap voor stap op een veilige en effectieve manier met Qi gewerkt wordt, van het basisniveau naar diepere niveau’s, van extern naar intern. Zo vormt dit systeem een pad om op een efficiënte manier een hoog niveau van gezondheid, welzijn en wijsheid te bereiken.


Level 4, 5 en 6 zijn nooit openbaar gemaakt en onderwezen. Voor deze Qigong niveau's is een sterke geest vereist en moet interne Qi overvloedig zijn. In eerste instantie vond Pang Ming zijn leerlingen/leraren hier nog niet klaar voor. Daarna werd het doceren van Zhineng Qigong op politieke redenen niet mogelijk. Het Yuan Gong systeem heeft vergelijkbare methoden en gaat verder waar Zhineng Qigong moest ophouden.


Dr. Pang Ming heeft later een aantal supplementaire oefeningen ontwikkelt en toegevoegd aan het Zhineng Qigong systeem zodat zijn leerlingen/leraren sneller progressie maken en een sterke fundatie ontwikkelen voor Level 4.

 

Advies: leer jezelf niet een oefening aan met een video of boek.

Zhineng Qigong leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan leiden tot klachten of verminderd effect. Ga dus niet zelf aanrommelen en zoek een ervaren leraar die jou alles goed kan uitleggen en jou kan begeleiden en corrigeren.


Wat spreekt jou aan in Zhineng Qigong? Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Wil jij ook Zhineng Qigong leren? Meld je bij ons aan voor een proefles (groepslessen), privé sessie of workshop. Kijk voor het lesaanbod en contactgegevens op onze website.
Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved
.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page