top of page

Zhineng Qigong: overzicht levels, oefeningen en vormen

Bijgewerkt op: 2 jul.

Zhineng Qigong is een modern en holistisch Qigong systeem, samengesteld uit de beste traditionele Qigong methoden. Zhineng betekent 'hoge intelligentie/wijsheid door vaardigheid'. Dit Qigong systeem activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam en voorkomt en geneest ziekten. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van het menselijke potentieel (spirituele en geestelijke ontwikkeling). Andere benamingen zoals Wisdom Healing Qigong, Chineng Qigong en Chi-Lel Qigong zijn commerciele trademarks. ​Zhineng Qigong is de authentieke, originele naam.


Zhineng Qigong systeem Het systeem bestaat uit drie stadia en zes niveau's, die een efficiënt pad vormen om een hoog niveau van gezondheid, welzijn en wijsheid te bereiken. Elk niveau heeft zijn eigen doelen en bestaan uit verschillende hoofdvormen en supplementaire vormen en oefeningen. Elke methode legt de fundatie voor de volgende method en elk niveau legt de fundatie voor het volgende niveau. Hierbij wordt gewerkt aan alle hoofdcomponenten van de mens: lichaam, geest en Qi. De methodes zijn zo ingedeeld, ontworpen en op elkaar afgestemd dat er stap voor stap op een veilige en effectieve manier met Qi gewerkt wordt, van basisniveau naar diepere niveau’s, van extern naar intern.

 

Level 1: Qi verzamelen (interne Qi aanvullen en versterken)

Op dit basisniveau wordt gewerkt met externe Qi. Door het uitwisselen van externe en interne Qi wordt de interne Qi van je lichaam en geest ververst en versterkt met externe Qi. Hierdoor verbetert je gezondheid en vitaliteit en ervaar je meer harmonie, vitaliteit, kracht, balans en energie.

Lift Qi Up and Pour Qi Down (Peng Qi Guang Ding Fa)

Dit is de eerste en de meest beoefende methode uit het Zhineng systeem. Deze vorm is vooral bedoeld voor het uitwisselen van interne en externe Qi, (tussen mens en natuur) om zo je eigen interne Qi te vergroten en versterken en de Qi circulatie te bevorderen. Dit wordt vooral gedaan met golvende push&pull bewegingen. De naam van de vorm verwijst naar de bewegingen, waarbij Qi wordt opgetild (lift qi up) om vervolgens naar beneden door het lichaam heen te gieten (pour qi down) als een innerlijke 'Qi douche' je lichaam zuivert. Deze vorm is vergelijkbaar met de Tian Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen.


Three Centers Merge (San Xin Bing Zhan Zhuang)

Dit is een staande meditatie, die vooral bedoeld is om verzamelde externe Qi in het onderste Dantian te versterken, transformeren en verzamelen en Qi dieper in het lichaam te brengen. De naam verwijst naar het laten versmelten van drie energiepoorten (Bai Hui op het hoofd, Lao Gong in de handpalmen en Yongquan in de voetzolen) in het onderste Dantian. Door deze oefening kan de wervelkolom ook beter ontspannen en openen (inclusief Mingmen in de onderrug).


Deze methode is vergelijkbaar met de Di Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen. Lees meer over de voordelen van staande meditatie in mijn Zhan Zhuang blog.

 

Level 2: Externe Qi dieper naar binnen brengen en verenigen lichaam, geest en Qi op diep niveau

Op dit niveau wordt de in level 1 verzamelde Qi dieper in je lichaam en in elk lichaamsdeel gebracht. Ook worden lichaam en geest op een dieper niveau verenigd. Het verbetert ook je lichaamstructuur en brengt je gezondheid op een bovengemiddeld niveau.


Body & Mind methode (Xing Shen Zhuang)

Deze vorm bestaat uit tien onderdelen, waarmee Qi dieper in elk deel van het lichaam wordt gebracht. Lichaam en de geest werken op een diep niveau samen en versmelten tot één geheel. Qi wordt dieper in het lichaam gebracht dan bij level 1. Alle gewrichten en (hoofd)meridianen worden van top tot teen geopend, alle spieren en pezen soepeler gemaakt en botten sterker gemaakt. De vorm lijkt simpel maar is fysiek best uitdagend.


De kracht van je geest, intuïtie en subtiel kunnen ervaren van lichaamsreacties neemt toe,

oude gedragspatronen worden beter herkent. Je geest gaat over in een staat van creatieve ontwikkeling en je ontvangt nieuwe informatie, die alle levensfuncties ondersteunt.

Deze vorm is vergelijkbaar met de Ren Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem (waar je in mijn andere Yuan Gong blog meer over kunt lezen) en met de 8 Brokaten Qigong vorm (Ba Duan Jin) uit het Wudang en Shaolin systeem.


Leading along Jingmai (Xun Jing Dao Yin Fa): Qi tapping

Dit is het kloppen of vibreren van Qi met de handen over het hele lichaam om Qi dieper in het lichaam te brengen, Qi stagnaties weg te nemen en Qi beter te verdelen. Het wordt in diverse traditionele systemen en Yuan Gong toegepast en vaak meridiaan- of Qi tapping genoemd.

 

Level 3: Qi en functies van de organen versterken

Nadat je met level 1 en 2 de gezondheid van je lichaam en geest hebt verbetert en een goede Qigong fundatie hebt gelegd, wordt Qi nog dieper in het lichaam gebracht, namelijk in de organen. De organen spelen een enorm belangrijke vitale rol in het functioneren van ons lichaam en het voorkomen van ziekten. Het stelt je in staat je gezondheid op bovengemiddeld niveau te bereiken en negatieve of te sterke emoties (die gekoppeld zijn aan je organen) te stabiliseren, af te zwakken en beheersen.


Five Qi Hunyuan (Wu Yuan Zhang)

Met deze vorm wordt de Qi en functies van de vijf Yin organen versterkt met bewegingen, mudra's (handposities) en klanken. Het is een vorm die bestaat uit 13 oefeningen verdeeld over 3 hoofdsegmenten. Er zitten veel bewegingen van de kraanvogel in deze vorm. De methode is vergelijkbaar met de Xia Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen.


Persoonlijk vind ik deze vorm gebruiksonvriendelijk. Het is te ingewikkeld samengesteld met teveel verschillende bewegingen (teveel toeters en bellen). Ook vind ik de vorm teveel tijd in beslag nemen (zo'n 45 minuten), wat het lastiger maakt deze te integreren in je dagschema. Daarom beoefen ik deze vorm niet meer, maar wel de traditionele 6 klanken vorm (Liu Zi Jue) uit het Wudang systeem en de Xia Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem (waarin Liu Zi Jue de fundatie is). Deze zijn eenvoudiger en prettiger om te doen, kosten minder tijd en zijn even effectief als de Five Hunyuan vorm.

 

Level 4 Central meridian: Qi in centrum lichaam brengen en centraal energiekanaal vormen

Op dit niveau wordt Qi nog dieper in het lichaam gebracht, namelijk in het centrum van het lichaam. Hier wordt Zhongmai (het centrale kanaal) ontwikkelt. Deze is bij de geboorte nog niet gevormd. Zhongmai loopt vanaf Bai Hui (hoogste punt op het hoofd) door het centrum van het lichaam naar Hui Yin (perineum), maar heeft ook zijtakken in het centrum van de armen en benen. Op dit niveau is de kans groot dat speciale (paranormale) gaven zich manifesteren. Level 4 is nooit openbaar gemaakt en onderwezen. De vorm is vergelijkbaar met de Zhong Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen. Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong moest ophouden.

 

Level 5 Central line: Qi in centrum van centrale kanaal bundelen

Op dit niveau wordt Qi in het centrum van Zhongmai gebracht en gebundeld. Dit centrum van het centrum wordt Central Line Hunyuan genoemd en komt dichtbij de complete integratie en transformatie van mens (interne Qi) en natuur (externe Qi). Level 5 is nooit openbaar gemaakt en onderwezen. Deze vorm is vergelijkbaar met de Shang Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen. Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong moest ophouden.

 

Level 6: Unite and transform into one (eenwording met alles)

Dit is het allerhoogste niveau, waarbij de mens in complete harmonie met hemel (universum) en aarde (natuur) komt. Level 6 is nooit openbaar gemaakt en onderwezen.

Dit niveau is vergelijkbaar met Tong Yuan, Ling Yuan en Ming Yuan uit het Yuan Gong systeem, waar je in mijn andere Yuan Gong blogs meer over kunt lezen. Met deze drie vormen gaat Yuan Gong verder waar Zhineng Qigong moest ophouden.

 

Supplementaire oefeningen

Dr. Pang Ming heeft later nog een aantal supplementaire oefeningen ontwikkelt en toegevoegd aan het Zhineng Qigong systeem om zijn leraren te helpen sneller progressie te maken en een sterkere fundatie te ontwikkelen voor level 4,5 en 6.

Eight Methods (Ba Fa)

Omdat Dr. Pang Ming vond dat interne Qi van de meeste docenten nog niet voldoende was voor het beoefenen van Zhineng Qigong Level 4 (middle Hunyuan Qi) en hogere levels, heeft hij Acht methoden ontwikkeld om een goede fundatie te leggen voor dit level.

Chen Qi, Rou Qi en La Qi zijn de meest bekend en mest beoefende van deze acht. Ze dragen bij aan de transformatie en versmelting van interne & externe Qi in combinatie met het verzamelen van externe Qi om zo de interne Qi overvloedig te maken. De andere methoden zijn ontwikkeld om Qi in het midden van het lichaam te brengen en interne Qi te transformeren.

Pullling Qi (La Qi)

La Chi betekent vrij vertaald het verzamelen van Qi. Het is een eenvoudige open- en sluit beweging die je met je handen maakt, maar een krachtig effect heeft. Het legt een goede fundatie voor de hoofdvormen van Zhineng Qigong. Er wordt Qi uitgewisseld met de natuur en verzameld. Beginners kunnen met deze oefening ook Qi leren voelen. La Qi kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en op verschillende lichaamdelen (voor genezing) worden toegepast.


Stretching Qi (Chen Qi)

Chen Qi is ontwikkeld om snel Qi op te kunnen wekken en meridianen te openen. Het verbindt en balanceert interne en externe Qi met elkaar en vergroot de gevoeligheid voor Qi. Het is vooral goed voor het hart- en longen gebied, maar ook voor de zenuwen, spieren, pezen en weefsels in de bovenrug bij de schouderbladen.

 

Wallsquat (Dun Qiang Dong)

De Wallsquat was vroeger een zeer geheime oefening en maar aan weinig leerlingen werd onderwezen. Deze oefening kent verschillende doelen zoals interne Qi door de het lichaam te pompen en gelijkmatig te verdelen, de wervelkolom en onderrug te openen, de heupen, benen en enkels sterk en soepel te maken en Qi in de kleine hemelse kringloop te activeren en circuleren. De wervelkolom is een belangrijke geleider van Qi: als deze soepel en open is, kan Qi in het lichaam beter naar beneden en naar boven stromen om het hele lichaam te kunne voeden en versterken.


Squatten kun je op verschillende manieren doen. Standaard wordt het tegen een muur uitgevoerd, omdat dit bijdraagt aan het goed uitvoeren van de beweging. Als je de beweging beheerst, dan kan deze ook los van e muur worden uitgevoerd. De armen kunnen voorwaarts, zijwaarts of omhoog worden gehouden. Als je het moeilijk vind om je evenwicht te bewaren, dan kun je ook een paal of meubelstuk vasthouden. Je kunt ook samen met een partner squatten door elkaars polsen ​vast te houden.

 

Straight Legged Sitting (Zhi Tui Zuo): L-Sitting

Deze bijzondere methode is later aan het Zhineng Qigong systeem toegevoegd als fundatie oefeningen. Het doel is om de onderrug en Mingmen (levenspoort) te openen, Jing (essentie) in Qi om te zetten en Qi van de membranen te versterken. Zo bouw je snel een sterke innerlijke basis op en wordt je Gongfu (vaardigheidsniveau) verhoogd. Het is hiervoor noodzakelijk dat Qi in het lichaam behouden blijft en extra Qi wordt verzameld, getransformeerd en gezuiverd. De membranen op en rondom de huid, spieren, botten, organen en cellen vormen belangrijke paden waarlangs Qi door het lichaam stroomt. Membraan Qi zorgt ervoor dat interne Qi beter behouden blijft en versterkt wordt in het hele lichaam.

 

Taiji Ball

Taiji Ball Qigong wordt ook wel Taiji Ball Nei Gong of Taiji ball Nei Jin genoemd. Taiji betekent ‘spiralende kracht’ (alles in het universum spiraalt). Nei Gong betekent ‘intern werk’. Nei Jin betekent 'interne kracht'. Taiji Ball is onderverdeeld in Taiji Ball 1 en 2.

Taij Ball 1 bestaat uit 8 oefeningen met een fysieke of denkbeeldige Qi bal, die vooral bedoeld zijn om de onderrug te openen. Als de onderrug open is, dan kan aangeboren

Qi (essentie) versterkt worden, wat een groot effect heeft op je gezondheid en vitaliteit.


Taiji Ball 2 bestaat uit 8 oefeningen met twee fysieke of denkbeeldige Qi ballen en vooral bedoeld om spiralende kracht te ontwikkelen en je lichaam, geest en Qi als een totaliteit te verbeteren. Taiji Ball 2 kenmerkt zich door spiralend bewegen. Dit is de basisbeweging van het universum, waarmee je interne Qi krachtig laat circuleren en alle lichaamsdelen en organen masseert en versoepelt.

 

Welke vorm vind jij interessant en wil je meer over weten?

Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Wil jij ook Zhineng Qigong leren? 

Bekijk ons aanbod en boek een groepsles, workshop of priveles.

Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen?

Bel of whatsapp met 06 4146 1776 of mail naar info@chiconnect.nl.


Advies: Leer jezelf geen oefeningen aan met alleen een video of boek.

Qigong leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan zorgen voor klachten of/en verminderd effect. Ik kan jou als ervaren leraar alles grondig en goed uitleggen, aanleren, begeleiden en corrigeren.


Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved

Comments


bottom of page