top of page

Yuan Qigong: 5 redenen dit Qigong systeem te kiezen voor gezondheid en innerlijke rust

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Yuan Qigong (ook wel Yuan Gong genoemd) is een compleet, holistisch en zelfvoorzienend Qigong systeem, dat is ontwikkeld om op een prettige, effectieve en veilige manier de algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Het is ook een middel om de kwaliteit van het leven in al haar aspecten te verbeteren en op een hoger niveau te brengen. Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong gestopt is en maakt het mogelijk om het allerhoogste Qigong niveau te bereiken.Yuan betekent rond, cirkel, origineel, heel, compleet, allesomvattend, de mens en natuur in harmonie. Yuan Qi is de originele, pure Qi van het universum. Yuan vertegenwoordig de wetten van het leven en universum en de belichaming van het universum. Gong betekent oefening, arbeid en werken.


​In Yuan Qigong staat Yuan voor schoonheid en positiviteit en Gong voor het werken hieraan. Het logo is rond, omdat het staat voor eenheid en Yuan voor rond. De kleur geel staat voor Aarde (meer Yin) en Blauw voor Hemel (meer Yang). Het Taiji symbool met de staart omhoog staat voor groei en ontwikkeling. De oude Chinese karakters symboliseren de oorsprong van Yuan Qigong.

 

Redenen voor de ontwikkeling van Yuan Qigong

Yuan Tze is een Chinese Qigong meester en Healer, die al op jonge leeftijd Qigong, Taiji en Martial Arts leerde van verschillende grote meesters. Hij heeft zich tijdens zijn leven op de verdiept in het Daoisme, Confucianisme, Boeddhisme, verschillende traditionele Qigong vormen, Taiji, Traditionele Chinese Medicijnleer, I-Ching, en Feng Shui en onderging op de traditionele manier zware, intensieve trainingen en beproevingen. In Nieuw Zeeland ontwikkelde hij Ren Xue, een systeem dat de wetten van het leven, natuur en universum omvat met als doel het leven in zijn totaliteit tot een hoger niveau te brengen en koppelde dit aan Zhineng Qigong.


Hij zag dat de moderne mens van NU moeite heeft dagelijks Qigong te beoefenen en door te zetten. Hij vond dat er een toegankelijk Qigong systeem moet komen, waar snellere en betere resultaten geboekt mee geboekt worden. Het moet eenvoudig in een drukke lifestyle passen en daarom eenvoudig zijn om te leren, prettig zijn om te doen en weinig tijd kosten.


Ook al was al meer dan twintig jaar Zhineng Qigong leraar en vond hij dit nog steeds een van de beste Qigong systemen die er bestaat, het was niet compleet (level 4-6 zijn nooit onderwezen) en sloot niet meer voldoende aan bij het tijdperk van nu. Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong stopte en maakt het mogelijk om het hoogste niveau van Qigong te bereiken.

 

1. Het is samengesteld uit de beste traditionele Qigong methodes: Dit maakt het een compleet en effectief systeem.

Veel traditionele vormen passen niet meer bij de mens van deze tijd. Ze zijn te gecompliceerd, tijdrovend of zelfs gevaarlijk als het verkeerd wordt toegepast. Groei is een langzaam en tijdrovend proces waar veel volharding en discipline voor nodig is, wat de mens van nu moeilijk kan opbrengen.


Met Yuan Gong kan op een directe, effectieve en snelle manier een hoog Qigong niveau en zeer goede gezondheid bereikt worden. Hiervoor heeft Yuan Tze de beste technieken uit verschillende traditionele Qigong systemen en vormen geselecteerd en samengesteld tot een harmonieus kloppend geheel. Verder heeft hij die technieken ontdaan van onnodige zaken, die niet bijdragen aan het beste effect ‘seperating the trash from the treasures’.


 

2. Het is een open Qigong systeem: Met externe Qi laadt je jouw interne 'Qi accu' sneller en makkelijker op.

Yuan Gong is net als Zhineng Qigong in tegenstelling tot de meeste Qigong vormen een open systeem, wat wil zeggen dat er met externe Qi van het universum (Yuan Qi) gewerkt wordt). Dit is de meest pure, zuivere en krachtigste Qi soort die er is. Alles bestaat uit en is opgebouwd uit Yuan Qi. Het is aanwezig in alles en is de bouwsteen voor alles. Het werken met deze Qi is eenvoudig en zeer effectief in tegenstelling tot het werken met andere Qi soorten.

Omdat we een snel leven leiden en erg naar buiten gericht zijn, verliezen we veel en snel interne Qi. Door externe Qi uit het universum te verzamelen kun je snel, eenvoudig en moeitelozer je interne Qi verversen en versterken. In Qigong systemen waar alleen met interne Qi wordt gewerkt, verloopt dit veel langzamer en moeizamer.


Yuan Qi is het fundament voor alle Qi soorten en kan alle lagen en Qi soorten penetreren en transformeren. Het manifesteert zich in verschillende vormen op verschillende niveau’s zoals Yin en Yang, de Vijf Elementen (Wu Xing), de Acht Krachten (Ba Gua) en de 10.000 dingen. Daarom is het werken met Yuan Qi eenvoudig, veiliger en effectiever dan het werken met andere Qi soorten.

 

3. Yuan Gong is een zelfregulerend systeem:

Hierdoor werkt het eenvoudiger en veiliger dan andere methoden.

We hoeven in Yuan Gong geen bijzondere ademhalingstechnieken toe te passen en Qi te sturen via bepaalde meridianen (energiekanalen) te sturen. Bij andere vormen kan dat bij een verkeerde uitvoering tot interne schade leiden. Qi vind haar eigen weg naar de plaatsen in je lichaam waar dit nodig is, maar ook waar je aandacht aan schenkt (Qi volgt je aandacht) en de ademhaling reguleert zichzelf. Yuan Gong is daarmee een veilig systeem.


Alleen in level 5 en 6 (het hoogste Qi niveau) wordt Qi adem en geest bewust ingezet (op en veilige manier natuurlijk) om Qi te leiden voor het openen van de kleine hemelse kringloop en het ontwikkelen van pre-natale energiekanalen.

 

4. Yuan Gong maakt gebruik van het Qi veld: Hierdoor zijn de gezondheidseffecten nog krachtiger.

Elk object en levend wezen in het universum wordt omringd door een eigen energieveld- of laag (aura). Alles heeft een eigen Qi veld of omgeving en bevat alle unieke Qi en (levens)informatie van het desbetreffende object. Al die verschillende Qi velden beïnvloeden elkaar en kunnen een gezamenlijk Qi veld vormen. In Yuan Gong vormen we als voorbereiding op een Qigong oefening een energieveld, dat alles en iedereen met elkaar verbindt en waar Qi en informatie uit verleden, heden en toekomst samenkomen. In het Qi veld smelten Qi en informatie van alle deelnemers, natuur en universum samen.


Met behulp van 8 verzen (gedachten) wordt lichaam en geest tot rust gebracht en kom je in een diepe, kalme, meditatieve staat van bewustzijn, de ‘Qigong staat’. We verbinden ons hierbij met de pure Qi van het universum en 'trekken' die naar ons toe om een krachtig energieveld in en om ons heen te vormen. Hoe meer mensen met dezelfde mind-set en intentie samen een Qi veld vormgeven, hoe krachtiger de informatie en effect. Net als vele sterren die samen het hele universum en elkaar verlichten en vele kaarsen die samen de hele kamer en elkaar verlichten.


Hierdoor worden de oefeningen (het werken met Qi) veel dieper, effectiever en krachtiger dan Qigong te doen zonder gebruik te maken van het Qi veld. Het kan een sterke verbetering in de energiehuishouding brengen en gezondheidsklachten spontaan genezen (instant healing). Het bouwen van een Qiveld is een voorbereiding op het beoefenen van een bepaalde vorm of methode, maar kan ook als een op zichzelf meditatie worden beoefend.

 

5. Yuan Gong is een compleet systeem: Verschillende niveau's en oefeningen vormen samen een effectief pad naar het hoogste niveau.

Yuan Gong is opgebouwd uit negen methoden (vormen) en diverse supplementaire oefeningen, onderverdeeld in drie stadia en negen niveau’s. Dit vormt een efficient pad en proces om een hoog niveau van gezondheid, welzijn en wijsheid te bereiken. Bovendien kunnen ze flexibel toegepast worden afhankelijk van je behoeften, wensen en mogelijkheden. Meer informatie over alle vormen/methodes kun je lezen mijn andere blog over Yuan Gong.

De methodes zijn ontworpen en ingericht om stap voor stap op een veilige en effectieve manier aan Qi en het leven gewerkt wordt, van het basisniveau naar diepere niveau’s, van extern naar intern. Elke methode bouwt de fundatie voor de volgende en ondersteunen, versterken, complementeren en balanceren elkaar.


Niveau 1

In dit eerste stadium wordt vooral gewerkt aan het lichaam en Qi. Interne Qi wordt ververst en versterkt met externe Hunyuan Qi en lichaamseigen gemaakt. Het lichaam wordt sterk en soepel gemaakt en alle energiebanen (meridianen) worden geopend. Er worden vloeiende, ronde, zachte bewegingen samen met de geest gebruikt om effectief met Qi te werken. De methodes zijn natuurlijk, ongecompliceerd en prettig om te doen.


Niveau 2

In dit stadium wordt Qi dieper in het lichaam gebracht en op een dieper niveau getransformeerd. In de 5e en 6e methode wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van het bewustzijn, waarbij geen fysieke bewegingen meer worden gebruikt en zittend wordt gewerkt met de geest, adem en klank.


Niveau 3

In dit laatste stadium is het doel volledige integratie en vereniging van mens en universum te bereiken door de ontwikkeling van realisatie en wijsheid. ​De methoden zijn hierbij gericht op het bevorderen en ondersteunen van de transformatie van de geest en onze innerlijke, ware natuur, waarbij het werken aan het hart en patronen een belangrijke rol spelen.

 

Wij adviseren om niet jezelf niet een oefening aan te leren met een video of boek.

Yuan Qigong leer je het beste door eerst les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan leiden tot klachten of verminderd effect. Ga dus niet zelf aanrommelen en zoek een ervaren leraar die jou alles goed kan uitleggen en jou kan begeleiden en corrigeren.


Wil jij ook Yuan Qigong leren? Meld je bij ons aan voor een proefles (groepslessen), privé sessie of workshop. Kijk voor het lesaanbod en contactgegevens op onze website.


Wat spreekt jou aan in Yuan Qigong?

Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page