top of page

Zhan Zhuang: waarom staande meditatie zo belangrijk is in Qigong & Taichi

Bijgewerkt op: 2 jul.

Zhan Zhuang (staande meditatie) betekent 'staan als een pilaar'. Het is een van de belangrijkste oefeningen in Qigong en Taiji die vele lagen en niveau's kent, maar wordt door de meeste beoefenaars vaak onderschat. Om jouw Qigong fundatie en niveau (Gongfu) te verhogen en echt te groeien, dan kun je deze bijzondere vorm niet overslaan. Grote meesters zweren erbij: Als je maar 1 oefening kan kiezen, dan zou het staande meditatie moeten zijn. Hoe vaker en langer hoe beter. 'Een boom staat alleen maar stil en toch wordt de boom steeds groter en sterker'. In dit artikel leg ik je uit waarom staande meditatie zo belangrijk en goed voor je is om te doen.

Motion in Stillness

Stil staan en niets doen zonder te bewegen lijkt zo simpel en zinloos. Toch gebeurt er heel veel. Het kan fysiek en mentaal behoorlijk uitdagend zijn. In het begin is dat ongemakkelijk en kunnen sterke Qi reacties optreden zoals trillende armen en benen of overmatig zweten. Aan de buitenkant is alles stil en statisch, maar intern is Qi actief en in beweging. Dit wordt Motion in Stillness genoemd. 'Niets doen en toch van alles bereiken' (Wu Wei).

 

Schakel tussen bewegende en stille Qigong

Zhan Zhuang is actief (Yang) en passief (Yin). Het is een brug of schakel tussen bewegende Qigong (Dong Gong) en stille Qigong (Jing Gong), maar ook tussen de verschillende Qigong niveau’s en stadia binnen een systeem.


Een goede balans tussen bewegende (dynamisch) en stille Qigong (statisch) is belangrijk, omdat ze elkaar als Yin en Yang elkaar aanvullen en versterken. Voor het goed beoefenen van stille Qigong (Yin) is een kalme geest en ontspannen lichaam een belangrijke voorwaarde. Bewegende Qigong (stillness in motion) helpt om je geest te kalmeren en lichaam te ontspannen als voorbereiding op stille Qigong. Staande meditatie helpt de verschuiving van beweging naar stilte te maken.

 

Zhan Zhuang bouwt een sterke Qi fundatie en verhoogt je Gongfu (vaardigheidsniveau)

Staande meditatie legt een goede basis voor het beoefenen van andere Qigong en Taiji vormen. Een goede lichaamsstructuur en een sterke, heldere geest bevordert de effectiviteit en diepgang van je andere Qigong en Taiji oefeningen en versnelt en verhoogt jouw Qigong of Taiji niveau.

 

Zhan Zhuang verbetert je lichaamshouding en -structuur

Lichaamshouding speelt een cruciale rol in staande meditaties. Zhan Zhuang verbetert en versterkt namelijk de fysieke lichaamsstructuur zoals botten, spieren en skelet. Om zonder ongemak lange tijd te kunnen stilstaan, moet het lichaam goed uitgelijnd en uitgebalanceerd zijn. Dit heeft tijd en veel fine-tuning nodig, maar uiteindelijk wordt onze houding steeds natuurlijker en krijgen gewrichten (poorten van de Qi) meer ruimte. Dit zorgt ervoor dat Qi en bloed overal vrij kan (door)stromen en pijnlijke blokkades in bijvoorbeeld schouders, nek, onderrug en heupen verdwijnen. Het is mogelijk dat gewrichten en botten in de loop der tijd letterlijk gaan verschuiven om weer in hun natuurlijke (goede) te komen.


Staande meditatie reinigt ook het beenmerg. Traditionele Qigong vormen zoals Xi Sui Jing zijn hier specifiek op gericht. De Oude wijzen zeggen dat het reinigen van het merg dient te beginnen met Zhan Zhuang.


Om het lichaam te kunnen ontspannen in een bepaalde houding, worden andere (kleinere) spiergroepen en pezen aangesproken, die normaal (haast) niet gebruikt worden. Zo worden lichamelijke spanningen en blokkades opgeruimd en het lichaam op diep niveau sterker en zachter tegelijk gemaakt.

 

Zhan Zhuang ontspant en opent de onderrug

Een ander belangrijk doel en effect van staand mediteren is het ontspannen en openen van de onderrug. Bij het beoefenen van Taiji (en Qigong) op hoog niveau, leidt onderrug en de hierop gelegen energiepoort Mingmen de bewegingen van het hele lichaam. Als de lendenwervels ruimte krijgen, dan kan Mingmen (levenspoort) openen, die wordt gezien als de sleutel tot een lang leven. Over Mingmen heb ik een aparte blog geschreven.

 

Zhan Zhuang verhoogt je energieniveau

Staande meditatie bevordert het vasthouden en transformeren van opgenomen externe Qi.

Opgenomen externe Qi van het universum met andere methoden zoals de Tian Yuan (Yuan Gong systeem) of de Lift Qi Up Pour Qi Down (Zhineng Qigong) wordt met Zhan Zhuang verwerkt en omgezet in eigen Q. Dit gebeurt meestal in het onderste Dantian. Verder wordt Qi vanuit de oppervlakkige lagen van het lichaam (huid en membranen) in de diepere lagen van het lichaam (spieren, botten en organen) gebracht. Ten slotte wordt met Zhan Zhuang alle Qi in het lichaam in balans gebracht en de Qi stroom bevordert in bijvoorbeeld de 12 hoofdmeridianen en de kleine hemelse kringloop (Ren Mai en Du Mai).

 

Zhang Zhuang maak je geest stil en vermindert spanning en stress

Niets doen en niets denken zijn we niet gewend. Je komt jezelf echt tegen en ontdekt hoe onrustig, gespannen, versnipperd en gejaagd je geest kan zijn. Een belangrijk doel van staande meditatie is ontwikkelen van focus en wilskracht door het kalm, stil, helder, stabiel, leeg, sterk en puur maken van de geest. Het kalmeren, verstillen en ontstressen van je wilde, drukke geest wordt in Qigong en Taiji 'locking the monkey' of taming the horse' genoemd: Je temt je wilde geest door deze intern en in het NU te houden ('10.000 gedachten worden 1 gedachte').


Door een heldere, onverstoorbare en alerte staat van Shen (Ling) is je geest in staat om controle te nemen en te houden over zichzelf, lichaam en Qi (‘Shen is the master of body and Qi’). Het verbetert de vaardigheid om intern waar te nemen en jezelf en anderen te genezen (healing). In het dagelijks leven zul je veel profijt hebben van deze mentale verbeteringen. Een gecentreerde, kalme en stabiele geest voorkomt dat je onnodig Qi verliest. Je gaat moeitelozer met lastige en stressvolle situaties om en blijft in balans.

 

Zhan Zhuang is veelzijdig en compleet

Staande meditatie is veelzijdig en kent verschillende houdingen, doelen, niveaus, lagen en intenties (mind-set). Sommige systeem of stijlen hebben maar 1 versie, andere hebben er meerdere. De meest bekende houding is de 'boomhouding': op schouderbreedte staan met de armen in een horizontale cirkel op borsthoogte alsof je een Qi bal of boom omarmt. Gevorderden kunnen deze houding in de grote paardenstand (Da Mabu) doen. Een andere bekende houding heet 'Push the Mountain': de armen worden zijwaarts op schouderhoogte gehouden met de handen geflest alsof je twee bergen aan weerszijden wegduwt. Er zijn nog veel meer houdingen. Binnen het Wudang systeem zijn er zelfs 13 verschillende staande 'pilaren' (Shi San Zhuang) met elk hun eigen doelen, die individueel maar ook als een complete set of vorm achter elkaar gedaan kunnen worden.


Jing (lichaam), Qi (energie) en Shen (geest) zijn die drie hoofdcomponenten van het menselijk lichaam (San Bao), die met staande meditatie op een diep niveau worden verenigd en gebalanceert, wat de algehele gezondheid ten goede komt. Dit maakt Zhan Zhuang een holistische en complete methode.

 

Welke specifieke houding en intentie werkt voor jou het best? Plaats je vraag of reactie in het comment veld.


Wil jij ook staande meditatie leren?  Bekijk ons aanbod en boek een groepsles, workshop of priveles. Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen? Bel of whatsapp met 06 4146 1776 of mail naar info@chiconnect.nl.

Advies: leer jezelf niet een oefening aan met een video of boek.

Staande meditatie leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Bij veel beoefenaar (inclusief leraren) is de houding verkeerd wat kan klachten veroorzaken. Ik kan jou als ervaren leraar alles stap voor stap duidelijk en grondig uitleggen, aanleren en jouw houding corrigeren.


Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved
Comments


bottom of page