top of page

Yuan Qigong: uitleg levels, oefeningen en vormen

Bijgewerkt op: 2 jul.

Yuan Qigong (Yuan Gong) is een compleet, holistisch en zelfvoorzienend Qigong systeem, ontwikkeld om op een prettige, effectieve en veilige manier je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Het is ook een middel om de kwaliteit van je leven in al haar aspecten te verbeteren (life cultivation). Yuan Gong gaat verder waar Zhineng Qigong gestopt is en maakt het mogelijk om het allerhoogste Qigong niveau te bereiken.


Yuan Qigong systeem Yuan Qigong is opgebouwd uit negen methoden (vormen) en diverse supplementaire oefeningen, onderverdeeld in drie stadia en negen niveau’s. De methodes zijn ontworpen en ingericht om stap voor stap op een veilige en effectieve manier aan Qi en het leven gewerkt wordt, van basisniveau naar diepere niveau’s, van extern naar intern. Elke methode bouwt de fundatie voor de volgende en ondersteunen, versterken, complementeren en balanceren elkaar. Dit vormt een efficient pad en proces om een hoog niveau van gezondheid, welzijn en wijsheid te bereiken. Bovendien kunnen ze flexibel toegepast worden afhankelijk van je behoeften, wensen en mogelijkheden. In dit schema zie je hoe goed dit systeem in elkaar is gezet:Niveau 1 externe transformatie

In het eerste stadium wordt vooral gewerkt aan Qi en het lichaam. Interne Qi wordt ververst en versterkt met externe Hunyuan Qi en lichaamseigen gemaakt. Het lichaam wordt sterk en soepel gemaakt en energiebanen (meridianen) worden geopend. Met vloeiende, ronde, zachte bewegingen en de geest wordt er op een effectieve manier met Qi gewerkt. De methodes zijn natuurlijk, ongecompliceerd en prettig om te doen.


Tian Yuan (methode 1): Qi verzamelen en versterken

Dit is een krachtige Qigong vorm die de verbinding met het universum en de externe Qi versterkt, het zelfhelend vermogen van je lichaam activeert en je algehele Qi conditie en gezondheid verbetert. Pure Qi wordt op een efficiente en effectieve manier in grote hoeveelheden uit alle richtingen verzameld, waardoor Qi je lichaam en geest wordt ververst, vergroot en versterkt. Samen met het gebruik van het bewustzijn zorgen de ronde, vloeiende, golvende en zachte bewegingen ervoor dat Qi poorten (gewrichten en energiepunten) en meridianen zich openen, vooral in de schouders en nek waar veel mensen snel spanning en blokkades ervaren. Het vrij stromen van Qi in je lichaam wordt bevorderd, blokkades worden weggenomen en je Qi conditie wordt verbetert. Zo kunnen allerlei gezondheidsklachten verdwijnen (genezing) en worden voorkomen. Tian Yuan versterkt ook de organen, wat bijdraagt aan het beter functioneren van alle lichaamsfuncties en het stabiliseren van emoties. De focus van je geest op de bewegingen bevordert de vereniging van Jing (lichaam), Qi en Shen (geest) op een diep niveau. Het maakt je geest helder en sterker, wat bijdraagt aan het behouden van een kalme, natuurlijke en ontspannen staat in het dagelijks leven. Di Yuan (methode 2): Qi versterken in de drie Dantian

Bijna alle traditionele en moderne Qigong systemen benadrukken het belang van staande meditatie voor het leggen van een goede Qigong fundatie. De staande meditatie vorm fungeert als een brug tussen elke methode en elk niveau. Pure externe Qi die met de Tian Yuan vorm is verzameld, wordt dieper in het lichaam gebracht en in de drie Dantian opgeslagen, verwerkt en getransformeerd.

Dantian betekent 'elixerveld' en een energiecentrum en opslagplaats voor Qi. De drie Dantian zijn de hoofd energiecentra in het lichaam en de verzamelplaatsen voor de Qi van het fysieke lichaam (centrum onderbuik), de Qi van de organen (centrum borst) en de Qi van de geest (centrum hoofd). Di Yuan vult, versterkt en verbindt de drie Dantian en de hieraan gerelateerde drie hoofdbestanddelen van het menselijk leven (Jing, Qi en Shen). Di Yuan versterkt ook het fysieke lichaam en draagt bij aan het openen en opheffen van blokkades in met name de heupen, (onder)rug, schouders en nek. Het verbetert je focus, stabiliteit en helderheid van je geest, legt een sterke fundatie voor het effectief beoefenen van andere Qigong vormen en verhoogt je Qigong niveau en vaardigheid (gongfu).

Ren Yuan vorm (methode 3): Diepe vereniging van lichaam & geest

Ren Yuan is een methode voor gevorderden. Het is een dynamische, gracieuze vorm die zorgt voor een diepe vereniging van lichaam en geest. Ren Yuan activeert en bevordert de Qi circulatie in de twaalf hoofdmeridianen en de acht bijzondere vaten. Het maakt elk deel van het lichaam op een diep niveau sterk en soepel en verbetert de fysieke structuren zoals huid, spieren, pezen en botten. Deze methode is vergelijkbaar met de Body&Mind methode uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

 

Niveau 2 interne transformatie

In dit tweede stadium wordt de opgenomen externe Qi dieper in het lichaam gebracht en op een dieper niveau intern getransformeerd. In de 5e en 6e methode wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van het bewustzijn, waarbij er geen fysieke bewegingen meer worden gemaakt en in zittende meditatie de geest, adem, mudra's en klanken worden gebruikt.

Xia Yuan vorm (methode 4): Versterken interne organen

Deze vorm is bedoeld om de gezondheid van je organen te verbeteren. De organen spelen een grote vitale rol in onze gezondheid. Met behulp van beweging, mudra’s, klanken en visualisatie wordt Qi in de organen gebracht, versterkt en geharmoniseerd. Ook de emoties (die met de organen verbonden zijn, worden hiermee in balans gebracht. Deze methode kan je gezondheid op een bovengemiddeld niveau brengen.​ Deze methode is vergelijkbaar met de Five Hunyuan form uit het Zhineng Qigong systeem, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen. Zhong Yuan (methode 5): Openen hemelse kringloop en ontwikkelen centrale kanaal

Dit is een stille Qigong vorm (zittende meditatie zonder bewegingen), die is ontworpen om het hoogste Qigong level te bereiken. Zhong Yuan is samen met Shang Yuan een pad om ware realisatie en wijsheid (verlichting) te bereiken. De vorm bestaat uit 3 stadia en 12 niveau's. Alle niveau's doorlopen en behalen duurt 3 tot 5 jaar en vereist geduld en volharding. Lees meer over de kleine hemelse kringloop in mijn andere blog.

Zhongmai is het pre-natale Qi kanaal (meridiaan) dat in het centrum van het lichaam kan worden ontwikkeld met behulp van bepaalde technieken. In de meeste traditionele Qigong systemen is dit erg moeilijk, niet effectief of onveilig. Een goede fundatie, die gelegd wordt met de voorgaande vier methoden, is nodig om het centrale kanaal te kunnen ontwikkelen.

Deze methode is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 4, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

Shang Yuan (methode 6): Openen centrale kanaal

Shang Yuan brengt het werk van Zhong Yuan op een dieper niveau. Het ontwikkelde centrale kanaal wordt verder geopend en versterkt, de centrale takken in de ledematen worden geopend en Qi wordt geconcentreerd in de centrale lijn van centrale kanaal (centrum van het centrum) om totale eenwording/vereniging met het universum te bereiken. De vorm bestaat uit 3 stadia en 6 niveau's. Alle niveau's doorlopen en behalen duurt 3 tot 4 jaar en vereist geduld en volharding. Deze methode is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 5, waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

 

Niveau 3: Hart en geest transformatie

In dit stadium is het doel volledige integratie en vereniging van mens en universum te bereiken door de ontwikkeling van realisatie en wijsheid. ​De methoden zijn hierbij gericht op het bevorderen en ondersteunen van de transformatie van de geest en onze innerlijke, ware natuur, waarbij het werken aan het hart en patronen een belangrijke rol spelen. Dit niveau is vergelijkbaar met Zhineng Qigong level 6 waar je in mijn Zhineng Qigong blogs meer over kunt lezen.

Tong Yuan (methode 7): Hart cultivatie voor ontwaken van je ware natuur

Deze stille Qigong vorm kan omschreven worden als hartmeditatie en is bedoeld om je ware natuur (ware zelf) te ontwaken. Het is een pad om ware realisatie en wijsheid (verlichting) te bereiken door te werken aan de vijf hart kwaliteiten (Wu Xin Gong). Door het activeren en ontwikkelen van deze hart kwaliteiten kunnen ook onderliggende ongezonde (denk)patronen worden opgeruimd.

Ling Yuan (methode 8): Transformeren ongezonde (denk)patronen

Dit een stille Qigong vorm om je ware natuur van je geest (je ware zelf) te ontwaken door het opruimen en veranderen ongezonde (denk)patronen (Pattern Gong). Je netwerk van gewoonten en automatische denkmechanismen van het bewustzijn (referentiekader) bepalen voor een groot deel je percepties, oordelen, keuzes, reacties en handelen in situaties.


Deze patronen hebben voor een groot deel je valse zelf (ego) gevormd en vertroebelen je ware zelf en haar potenties. Ze zijn vaak de onderliggende wortel van veel gezondheidsklachten en niet tevreden of gelukkig voelen in je leven. Met Ling Yuan wordt de ware natuur van je geest blootgelegd, bevrijd en tot leven gebracht. Dit kan resulteren in ‘geleidelijke realisatie’ en ‘plotselinge verlichting’.


Ming Yuan (methode 9): Zelfobservatie in het NU voor realisatie en wijsheid (verlichting)

In deze laatste methode (Wisdom Gong) wordt een staat van zelfbewustzijn en zelf-observatie (Jue Cha) ontwikkelt en gebruikt om patronen te transformeren, 'grote (zelf)realisatie' en wijsheid (verlichting) te bereiken en het oneindig potentieel van het leven verder te ontwikkelen (volledige integratie en vereniging van mens en universum).

 

Welke vorm vind jij interessant en wil je meer over weten? Plaats je vraag of reactie in het commentaar veld.


Wil jij ook Yuan Qigong leren? 

Bekijk ons aanbod en boek een groepsles, workshop of priveles.

Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen?

Bel of whatsapp met 06 4146 1776 of mail naar info@chiconnect.nl.


Advies: Leer jezelf geen oefeningen aan met alleen een video of boek.

Yuan Qigong leer je het beste door les te nemen van een ervaren leraar. Video's, boeken (tekst en foto) en audio zijn ondersteunend bedoeld. Verkeerd aanleren kan zorgen voor klachten of/en verminderd effect. Ik kan jou als ervaren leraar alles grondig en goed uitleggen, aanleren, begeleiden en corrigeren.Copyright © Chi Connect 2021 – All Rights Reserved

Comments


bottom of page